Europas vindue til Universet

Artist impression of the ELTESO har opbygget en betydelig ekspertise inden for planlægning, opførelse og drift af store astronomiske teleskoper på afsidesliggende steder. ESO's Very Large Telescope (VLT) er verdens mest avancerede jordbaserede optiske teleskop og har muliggjort mange videnskabelige gennembrud.

Denne ekspertise danner rygraden i bestræbelserne på at udvikle et ekstremt stort teleskop til Europas astronomer, det såkaldte Extremely Large Telescope (ELT). 39 meter-teleskopet er ELT er et højteknologisk, meget prestigefyldt videnskabsdrevet projekt, som rummer masser af innovation. Det giver utallige muligheder for teknologioverførsel samt muligheder for lukrative teknologikontrakter og vil være et markant udstillingsvindue for europæisk industri.

ELT har allerede fået bred støtte fra det europæiske videnskabelige miljø. Det er det eneste optiske astronomiprojekt, der er udvalgt i køreplanen for European Strategy Forum on Research Infrastructures. Det har også en meget fremtrædende plads i ASTRONET European Infrastructure Roadmap for Astronomy.

Det europæiske lederskab af dette store flagskibsprojekt vil uden tvivl øge den europæiske videnskabelige, teknologiske og industrielle profil.