Pressemeddelelser

Tilmeld nyhedsbrev
eso1207da — Pressemeddelelse
En lomme af stjernedannelse
1. februar 2012: Dette nye billede viser en stjernefødeklinik kaldet NGC 3324. Det er blevet optaget med Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile. Den intense ultraviolette stråling fra flere af NGC 3324’s varme unge stjerner får gasskyen til at gløde i flotte farver og har skabt et hulrum i de omkringliggende skyer af gas og støv.
eso1206da — Pressemeddelelse
Nutidens tungeste galaksers vilde ungdom
25. januar 2012: Ved hjælp af APEX-teleskopet har et hold astronomer fundet den hidtil mest overbevisende forbindelse mellem de kraftigste udbrud af stjernedannelse i det tidlige univers og de tungeste galakser, der findes i dag. Galakserne, der i det tidlige univers blomstrede med dramatisk, nærmest eksplosiv stjernedannelse, fik brat afbrudt fødslen af nye stjerner så de i dag ses som tunge – men passive – galakser af aldrende stjerner. Astronomerne har også en sandsynlig årsag til den pludselige afslutning på den voldsomme, nærmest eksplosive stjernedannelse: supertunge sorte huller kom på banen.
eso1205da — Pressemeddelelse
Helix i nye farver
19. januar 2012: ESO’s VISTA-teleskop på Paranal-observatoriet i Chile har optaget et imponerende nyt billede af Helix-tågen. Billedet, der er optaget i infrarødt lys, afslører tråde af kold gas, som er usynlige på billeder taget i synligt lys, og det bringer en rig baggrund af stjerner og galakser frem i lyset.
eso1204da — Pressemeddelelse
Masser af planeter
11. januar 2012: Et internationalt hold med tre astronomer fra det Europæiske Syd Observatorium (ESO) har brugt teknikken baseret på gravitationel mikrolinse-effekt til at finde ud af, hvor almindelige planeter er i Mælkevejen. Efter en seks år lang jagt, hvor de har undersøgt millioner af stjerner, konkluderer holdet, at planeter omkring stjerner er mere reglen end undtagelsen. Resultaterne offentliggøres i tidsskriftet Nature den 12. januar 2012.
eso1203da — Pressemeddelelse
El Gordo – en ”fed” fjern galaksehob
10. januar 2012: En ekstremt varm, ung og meget tung galaksehob – den største der nogensinde er set i det fjerne univers – er blevet studeret af et internationalt forskerhold med ESO’s Very Large Telescope (VLT) i Atacamaørkenen i Chile samt NASA’s Chandra-røntgenobservatorium og Atacama Cosmology Telescope. De nye resultater præsenteres den 10. januar 2012 på det 219. møde i American Astronomical Society i Austin, Texas.
eso1202da — Pressemeddelelse
ESO fejrer 50 år med astronomiske bedrifter
5. januar 2012: I 2012 er der 50-års jubilæum for grundlæggelsen af det Europæiske Syd Observatorium (ESO), der er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i verden. Jubilæumsåret er en mulighed for at se tilbage på ESO’s historie, fejre de videnskabelige og teknologiske resultater samt se frem mod de næste ambitiøse programmer. ESO planlægger flere spændende aktiviteter i løbet af året.
eso1201da — Pressemeddelelse
Omega-tågens røgfyldte, lyserøde kerne
4. januar 2012: Et nyt billede af Omega-tågen, optaget af ESO’s Very Large Telescope (VLT), er et af de skarpeste billeder af dette objekt, der nogensinde er blevet taget fra Jorden. Det viser de støvede, rosafarvede centrale dele af denne berømte stjernefødeklinik og afslører ekstraordinære detaljer i det kosmiske landskab af gasskyer, støv og nyfødte stjerner.
eso1153da — Pressemeddelelse
Julekometen Lovejoy fanget på Paranal
24. december 2011: Den nyligt opdagede komet Lovejoy er blevet fanget på fantastiske billeder og en tidsforkortet video taget fra ESO’s Paranal-observatorium i Chile. Kometen pryder den sydlige himmel efter at den helt uventet har overlevet en tæt passage af Solen.
eso1152da — Pressemeddelelse
En galakse blomstrer med nye stjerner
15. december 2011: VLT Survey Telescope (VST) har fanget skønheden af den nærtliggende spiralgalakse NGC 253. Dette nye portræt er sandsynligvis det mest detaljerede vidvinkelbillede af objektet og dets omgivelser, der nogensinde er taget. Det viser at VST, det nyeste teleskop på ESO’s Paranal-observatorium, leverer billeder, der dækker store områder på himlen men samtidig har en imponerede skarphed.
eso1151da — Pressemeddelelse
Et sort huls middag nærmer sig hurtigt
14. december 2011: Ved hjælp af ESO’s Very Large Telescope har astronomer opdaget en gassky, der er flere gange tungere end Jorden og som accelerer hurtigt i retning mod det sorte hul i Mælkevejens centrum. Det er første gang nogensinde, at en sådan dødsdømt sky, som nærmer sig et supertungt sort hul, er blevet observeret. Resultaterne bliver offentliggjort den 5. januar 2012 i tidsskriftet Nature.
eso1150da — Pressemeddelelse
E-ELT rykker tættere på virkeligheden
9. december 2011: Det Europæiske Syd Observatoriums styrende organ, ESO-Rådet, har godkendt ESO’s budget for 2012. Budgettet indeholder forberedende arbejde på vejstrækningen op til E-ELT’s fremtidige hjem på Cerro Armazones og starten på udviklingen af nogle meget udfordrende optiske komponenter til teleskopet. Nu hvor flere ESO-medlemslande har forpligtet sig til at bidrage med deres del af den nødvendige ekstra finansiering, forventes den endelige godkendelse af hele E-ELT-programmet i midten af 2012.
eso1149da — Pressemeddelelse
Prins Philippe af Belgien i spidsen for besøg af erhvervsdelegation på ESO-faciliteter i Chile
8. december 2011: Belgiens Kronprins besøgte ESO’s Paranal-observatorium ledsaget af en erhvervsdelegation, som undersøger den europæiske industris fremtidsmuligheder i forhold til ESO’s projekt European Extremely Large Telescope.
eso1148da — Pressemeddelelse
Vampyrstjerne afslører sine hemmeligheder
7. december 2011: Astronomer har fået det hidtil bedste billede af en stjerne, der har mistet det meste af sit materiale til en vampyrledsager. Ved at kombinere lys indfanget af fire teleskoper på ESO’s Paranal-observatorium er der blevet skabt et virtuelt teleskop, der er 130 meter i diameter og har et syn, der er 50 gange skarpere end NASA/ESA’s rumteleskop Hubble. Overraskende nok viser de nye resultater, at overførslen af materiale fra den ene stjerne til den anden i dette dobbeltsystem er blidere end forventet.
eso1147da — Pressemeddelelse
VLT finder den hurtigst roterende stjerne
5. december 2011: ESO’s Very Large Telescope har fanget den hurtigst roterende stjerne, der til dato er fundet. Denne tunge, klare, unge stjerne befinder sig i vores nabogalakse den Store Magellanske Sky omtrent 160.000 lysår fra Jorden. Astronomer mener, at den måske har haft en voldsom fortid, hvor den er blevet udstødt fra et dobbeltstjernesystem af en eksploderende ledsager.
eso1146da — Pressemeddelelse
Den spanske kronprins besøger ESO’s Paranal-observatorium
24. november 2011: Den 24. november 2011 blev ESO’s Paranal-observatorium beæret med et besøg af Deres Kongelige Højheder Prinsen og Prinsessen af Asturien.
eso1145da — Pressemeddelelse
Carinas kolde skyer
16. november 2011: Observationer foretaget med APEX-teleskopet i lys med submillimeter-bølgelængder afslører de kolde, støvede skyer i Carina-tågen, som stjerner bliver dannet af. Dette sted for voldsom stjernedannelse, som er hjemsted for nogle af de tungeste stjerner i vores galakse, er en ideel arena til at studere samspillet mellem disse unge stjerner og de molekyleskyer, som de er blevet født af.
eso1144da — Pressemeddelelse
Lutetia: En sjælden rest fra Jordens fødsel
11. november 2011: Nye observationer peger på, at asteroiden Lutetia er en rest af det oprindelige materiale, som Jorden, Venus og Merkur blev dannet af. Astronomer har kombineret data fra ESA-sonden Rosetta, fra ESO’s New Technology Telescope og fra NASA -teleskoper. De har fundet ud af, at asteroidens egenskaber minder meget om en sjælden type af meteoritter, der er fundet på Jorden og som menes at være blevet dannet i de indre dele af Solsystemet. Lutetia må, på et eller andet tidspunkt, have bevæget sig ud til sin nuværende beliggenhed i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter.
eso1143da — Pressemeddelelse
VLT-observationer af gammaglimt afslører overraskende ingredienser i unge galakser
2. november 2011: Et internationalt hold af astronomer har brugt det kortvarige, men strålende lys fra et fjernt gammaglimt til at studere sammensætningen af meget fjerne galakser. De nye observationer, der er blevet lavet med ESO’s Very Large Telescope (VLT), har afsløret to galakser i det tidlige Univers, som overraskende nok indeholder flere tungere grundstoffer end Solen. De to galakser er muligvis i gang med at smelte sammen. Sådanne begivenheder i det tidlige Univers har været drivkraft for dannelsen af mange nye stjerner og måske den udløsende faktor for gammaglimt.
eso1142da — Pressemeddelelse
Eris er Plutos fjerne tvilling
26. oktober 2011: Astronomer har for første gang lavet en nøjagtig måling af den fjerne dværgplanet Eris’ diameter ved at fange den, mens den passerede ind foran en lyssvag stjerne. Denne begivenhed blev set i slutningen af 2010 med teleskoper i Chile, herunder det belgiske TRAPPIST-teleskop på ESO’s La Silla-observatorium. Observationerne viser, at Eris er en næsten perfekt tvilling til Pluto, når det handler om størrelse. Eris ser ud til at have en meget reflekterende overflade, hvilket tyder på, at den er dækket af et jævnt, tyndt lag is, sandsynligvis en frossen atmosfære. Resultaterne vil blive offentliggjort i tidskriftet Nature den 27. oktober 2011.
eso1141da — Pressemeddelelse
VISTA finder nye kugleformede stjernehobe
19. oktober 2011: To nyligt opdagede kuglehobe er blevet føjet til de kun 158 kuglehobe, vi kender i Mælkevejen. De er blevet fundet på nye billeder fra ESO’s kortlægningsteleskop VISTA som en del af kortlægningsprojektet Via Lactea (VVV). Denne kortlægning har også afsløret den første stjernehob, der befinder sig på den anden side af Mælkevejens centrum. Lyset fra denne hob har rejst lige gennem støvet og gassen i hjertet af vores galakse for at nå frem til os.
Resultater: 141-160 ud af 277