Meddelelse

Danmark bekræfter deltagelse i E-ELT

12. april 2013

Repræsentanter fra Danmark har bekræftet at deres land vil deltage i European Extremely Large Telescope (E-ELT) programmet. Tolv ESO medlemslande har nu sluttet sig til E-ELT programmet.
Danmark tiltrådte organisationen i 1967, som det første nye medlemsland tre år efter ESOs grundlæggelse. Den nyligt annoncerede investering løber op i 8,5 millioner euro over den 10 år lange konstruktionsperiode.

"Denne beslutning markerer endnu et vigtigt fremskridt for E-ELT projektet," kommenterer Tim de Zeeuw, ESOs generaldirektør, "Danmark er et langvarigt medlem af ESO og med denne beslutning, har de taget et vigtigt skridt for at holde dansk videnskab og industri i spidsen af astronomi for de fremtidige årtier".

Danmarks deltagelse vil blive finansieret af det danske Ministerium for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser samt Københavns Universitet, Århus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet. De tre universiteter har indvilliget i at finansiere yderligere bidrag til E-ELT.

Danmarks stemte oprindeligt ad referendum til E-ELT supplerende program den 12. marts 2013, hvilket betød at denne beslutning var underlagt bekræftelse. Det danske folketing har nu godkendt den danske deltagelse i E-ELT programmet.

Konstruktionen af E-ELT forventes at begynde senere i 2013, med det første lys tidligt i næste årti.

Links

Om meddelelsen

Id:ann13033

Billeder

Danmark bekræfter deltagelse i E-ELT
Danmark bekræfter deltagelse i E-ELT
Artist impression of the E-ELT dome
Artist impression of the E-ELT dome
tekst kun tilgængelig på engelsk