Meddelelse

Hør tonerne fra en døende stjerne

ALMA Musikboxen kan høres på iTunes. Originalen er udstillet i Japan for tiden.

27. oktober 2015

ALMA Musikboxen er et lydkunstværk, som spiller melodier skabt ud fra ALMA-observationer. Musikken kan nu købes i iTunes netbutikken i form af en samling med titlen Music for a Dying Star.

R Sculptoris, er en rød kæmpestjerne omkring 1.000 lysår fra os i stjernebilledet Sculptor, eller Billedhuggerværkstedet. Stjernen gennemgår de sidste faser i sit liv, og den udsender store mængder gasarter ud i rummet samtidig med at den udtømmer sine sidste lagre af brændstof.

ALMAobservatoriets observationer af denne døende stjerne er omsat til lyd, og det er det, man hører i de numre, som er baseret på optagelser med ALMA i 70 forskellige radiofrekvenser. Musikboxen er blevet til i et samarbejde imellem National Astronomical Observatory of Japan, PARTY New York og Qosmo, og den indeholder 70 skiver; en til hver af de tilhørende radiofrekvenser. I skiverne er der huller, som svarer til punkter med særlig intensitet i stjernens udstråling.

Indtil 15. november 2015 er selve ALMA Music Box kunstværket udstillet på the 21st Century Museum of Contemporary Art, i Kanazawa, Japan. I udstillingen er der også en minimodel af en japansk 12 meter ALMA-antenne og to modtagerbokse, som svarer til dem, der er installeret som modtagere på det rigtige teleskopanlæg i Chile.

Udstillingens store succes forårsagede en crowd-funded version, som er blevet til det lydværk, Music for a Dying Star, som kan købes på CD og på iTunes. Indholdet er en serie melodier fra boksen, som er sammenkopieret med originalkompositioner fra 11 internationale kunstnere. Blandt disse er Taeji Sawai, Takagi Masakatsu, Throwing a Spoon og Christian Fennesz.

Music for a Dying Star kan købes via iTunes Store for 14,88 Euro. På CD'ens hjemmeside er der mange flere oplysninger om projektet.

Flere oplysninger

ALMA er et partnerskab imellem ESO (som repræsenterer medlemstaterne), NSF (USA) og NINS (Japan), sammen med NRC (Canada), NSC og ASIAA (Taiwan), og KASI (South Korea), i samarbejde med republikken Chile. ALMAobservatoriet drives af ESO, AUI/NRAO og NAOJ.

Links

Kontakter

Ole J. Knudsen
ESON-Danmark
Stellar Astrophysics Centre
Aarhus Universitet
tlf 8715 5597
mobil 4059 4520

Om meddelelsen

Id:ann15082

Billeder

Toner fra en døende stjerne. Music for a Dying Star
Toner fra en døende stjerne. Music for a Dying Star
ALMA musikboxen
ALMA musikboxen
ALMA musikboxen 2
ALMA musikboxen 2