Fra en grusvej til verdens førende observatorium

From a dirt track to the world’s leading observatory (historical)
From a dirt track to the world’s leading observatory (present)
Træk i den grønne knap for at se billederne

ESO fylder 50 i år og for at fejre dette vigtige jubilæum, vil vi give dig et indblik i vores historie. En gang om måneden i løbet af 2012 vil et særligt før-og-nu ugens billede vise, hvordan tingene har ændret sig i løbet af årtierne på La Silla og Paranal-observatorierne, ESO’s kontorer i Santiago de Chile og i hovedkvarteret i Garching ved München, Tyskland.

Disse to billeder viser indgangen til Paranal-observatoriet i det nordlige Chile. Billederne er taget mod toppen af Cerro Paranal, som det så ud i 1987 og ser ud i dag.

Cerro Paranal-området blev udpeget som et muligt sted for det fremtidige Very Large Telescope (VLT) i 1983 af et hold, der bl.a. inkluderede ESO’s tidligere generaldirektør Lodewijk Woltjer (se Messenger, nr. 64, pp 5-8 for mere information). I 1987 blev en grusvej til toppen bygget og der blev etableret en permanent station til overvågning af forholdene. Det historiske billede viser området på det tidspunkt.

Resultaterne fra undersøgelserne af stedet var særdeles gode – forholdene var klart bedre end både ESO’s La Silla-observatorium og de andre steder, der var under overvejelse. Det førte til beslutningen om at bygge VLT på Paranal, der blev taget af ESO Rådet i december 1990 (se eso9015).

Meget har ændret sig på Paranal i de 25 år, der er gået, siden det historiske fotografi blev taget. Toppen af bjerget blev jævnet med jorden, en vej af høj kvalitet blev etableret og selvfølgelig blev observatoriets teleskoper bygget. Det færdige og fuldt ud operationelle observatorium kan ses på fotografiet fra i dag. På toppen står der nu de fire 8,2 meter VLT-teleskoper, sammen med de fire små 1,8 meter hjælpeteleskoper, der anvendes til interferometri, samt det 2,6 meter store VLT Survey Telescope. Ved porten er der blev rejst mange bygninger, som udgør observatoriets basecamp. For at se udsigten den modsatte vej fra toppen og ned over basecamp se det tidligere Picture of the Week potw1230.

 

Links

Kilde

ESO

Om billedsammenligningen

Id:potw1232a
Udgivelsesdato:6. august 2012 10:00

Billeder

Fra en grusvej til verdens førende observatorium (historisk)
Fra en grusvej til verdens førende observatorium (historisk)
Fra en grusvej til verdens førende observatorium (nutidige)
Fra en grusvej til verdens førende observatorium (nutidige)