ALMA udpeger tidlige galakser

Et hold af astronomer har brugt ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) til at udpege beliggenheden af mere end 100 af de mest frugtbare stjernedannende galakser i det tidlige univers.   

Det hidtil bedste kort af disse fjerne støvede galakser blev lavet ved at bruge Atacama Pathfinder Experiment (APEX), men observationerne var ikke skarpe nok til entydigt at kunne identificere disse galakser i billeder ved andre bølgelængder. ALMA behøvede kun to minutter per galakse til at udpege hver enkelt inden for et forholdsvis lille område 200 gange mindre end de brede APEX klumper, og med en følsomhed tre gange større.

Dette billede viser seks af galakserne, som de ses i de skarpe nye observationer med ALMA (i rød). De store røde cirkler indikerer områderne, hvor galakserne var blevet fundet af APEX. De tidligere teleskoper havde ikke skarpe nok billeder til at kunne udpege galaksens identitet, da mange kandidater ses i hver cirkel. ALMA observationerne ved submillimeter bølgelængder er lagt over et infrarødt billede af området, som det ses af IRAC kameraret på Spitzer Space Telescope (farvet blåt).

Kilde:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), APEX (MPIfR/ESO/OSO), J. Hodge et al., A. Weiss et al., NASA Spitzer Science Center

Om billedet

Id:eso1318b
Sprog:da
Type:Kollage
Udgivelsesdato:17. april 2013 12:00
Relaterede pressemeddelelser:eso1318
Størrelse:1660 x 1133 px

Om objektet

Navn:Chandra Deep Field South, Galaxies
Type:Early Universe : Galaxy

Billedformater

Stor JPEG
346,0 KB
Skrærm JPEG
143,1 KB

Farver & filtre

BåndTeleskop
Infrarød Spitzer Space Telescope
IRAC (Spitzer)
MilimeterAtacama Large Millimeter/submillimeter Array

 

Se også...