Pressemeddelelse

En uanseelig galaksenabo

16. september 2015

Dværggalaksen i stjernebilledet Sculptor (på dansk Billedhuggerværkstedet) er emnet på dette nye billede, optaget med Wide Field Imager kameraet på 2,2 m MPG/ESOteleskopet på La Sillaobservatoriet i Chile. Galaksen er en af vore nærmeste naboer. Selvom Mælkevejen og Skulptor er naboer, har de meget forskellig historie og forskellige egenskaber. Galaksen er meget mindre og meget ældre end Mælkevejen, så den er rigtig god at have tæt på, når man vil studere både stjernedannelse og galaksedannelse i det tidlige Univers. Det er bare ikke let, for dværggalaksen er meget svagtlysende.

Sculptor Dværggalaksen — også kendt som Sculptor Dwarf Elliptical eller Sculptor Dwarf Spheroidal — is en Dværgelliptisk galakse, og den er en af fjorten kendte galakser, som kredser om Mælkevejen som satellitter[1]. Disse galaktiske blaffere befinder sig tæt på Mælkevejens meget udbredte halo, eller glorie, som er et kugleformet område, der strækker sig langt udenfor vores galakses spiralarme. Som det fremgår af navnet, befinder galaksen sig i stjernebilledet Sculptor, og afstanden til den er omkring 280 000 lysår. Selvom den altså er relativt tæt på, blev den først opdaget i 1937. Stjernerne i den er svage, og de er spredt vidt fra hinanden på himlen.

Selvom den altså er svær at finde, var Sculptor dværggalaksen en af de første svage dværggalakser, som blev opdaget i Mælkevejens nærhed. Den lille galakses form var til stor undren for astronomerne, da den blev opdaget, men idag spiller disse kugleformede galakser en vigtig rolle, når forskerne vil arbejde sig dybere ned i Universets fortid.

Vi tænker os, at Mælkevejen, som alle andre store galakser, er dannet ved at mindre galakser er stødt sammen i Universets ungdom. Hvis der stadig er nogle af disse oprindelige små galakser tilbage, bør de indeholde mange rigtig gamle stjerner. Her passer Sculptor Dværggalaksen fint ind, for den har netop masse af ældgamle stjerner, som er dem, der ses på billedet.

Astronomerne kan bestemme stjerners aldre, fordi lyset fra stjernerne indeholder information om, at de kun indeholder en begrænset mængde af tunge grundstoffer. Der hobes større mængder af tunge grundstoffer op i galakserne efterhånden som tiden går, og generationer af stjerner lever og dør. Når der ikke er så meget af de tunge grundstoffer, betyder det, at gennemsnitsalderen for stjernerne i Skulptor Dværggalaksen er høj.

At der er mange gamle stjerner gør, at Sculptor Dværggalaksen er vigtig for studierne af de tidligste perioder med stjernedannelse. I et nyligt forskningsarbejde har en gruppe astronomer kombineret alle tilgængelige data for galaksen med henblik på at give den mest nøjagtige fremstilling af af stjernedannelseshistorien for en dværgelliptisk galakse. Det har vist sig, at der er to klart adskilte grupper af stjerner i galaksen. Den første grupper, som er  dominerende, er de gamle stjerner, hvor der ikke er så meget af de tunge grundstoffer. Den anden og mindre stjernepopulation er rig på tunge grundstoffer, og ligesom unge tit samles på de centrale strøg i byerne, er disse unge stjerner koncentreret i galaksens kerne.

Stjernerne i disse dværggalakser kan have meget komplekse dannelseshistorier. De fleste af disse dværggalakser har været isoleret fra hinanden uden vekselvirkninger i milliarder af år, så de har hver for sig bevaret sporene af deres individuelle udviklinger. Studiet af forskellene og lighederne i deres udviklingshistorier, og behovet for at forklare de afvigelser, som indimellem ses, kan hjælpe med til at forklare hvordan de andre galakser har udviklet sig - lige fra de små til de største spiraler og ellipser. Astronomerne har meget at lære af disse uanseelige naboer til Mælkevejen

Noter

[1] Denne svage galakse må ikke forveksles med den meget større Sculptor Galaxy (NGC 253) i samme stjernebillede.

Mere information

ESO er den fremmeste fællesnationale astronomiorganisation i Europa, og verdens langt mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium. 16 lande er med i ESO: Belgien, Brazilien, Danmark, Finland, Frankrig, Italien, Nederlandene, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og Østrig, og desuden værtsnationen Chile. ESO har et ambitiøst program, som gør det muligt for astronomer at gøre vigtige videnskabelige opdagelser. Programmet har focus på design, konstruktion og drift af stærke jordbaserede observatorier. Desuden har ESO en ledende rolle i formidling og organisering af samarbejde omkring astronomisk forskning. ESO driver tre enestående observatorier i verdensklasse i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO VLT, Very Large Telescope, som er verdens mest avancerede observatorium for synligt lys, samt to oversigtsteleskoper. VISTA, som observerer i infrarødt, er verdens største oversigtsteleskop, og VLT Survey Teleskopet er det største teleskop bygget til at overvåge himlen i synligt lys. ESO er en af de største partnere i ALMA, som er det største eksisterende astronomiprojekt. For tiden bygges E-ELT, et 39 m optisk og nærinfrarødt teleskop på Cerro Armazones, tæt ved Paranal. Det bliver "verdens største himmeløje".

Links

Kontakter

Ole J. Knudsen
Stellar Astrophysics Centre Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: 8715 5597
Mobil: 4059 4520
Email: eson-denmark@eso.org

Richard Hook
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1536 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1536da
Navn:Sculptor Dwarf Galaxy
Type:Local Universe : Galaxy : Size : Dwarf
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Billeder

Dværggalaksen i Sculptor
Dværggalaksen i Sculptor
Her er Sculptor Dværggalaksen
Her er Sculptor Dværggalaksen
Vidvinkelbillede af området omkring Sculptor Dværggalaksen
Vidvinkelbillede af området omkring Sculptor Dværggalaksen

Videoer

Close-up på Sculptor Dværggalaksen
Close-up på Sculptor Dværggalaksen