La Silla Observatoriet

ESOs første observatorium

La Silla observatoriet befinder sig i udkanten af den Chilenske del af Atacamaørkenen, 600 km nord for Santiago, og i en højde på 2 400 meter. Ligesom de andre observatorier i dette geografiske område, ligger La Silla langt fra kilder til lysforurening, og ligesom Paranalobservatoriet, hvor VLT har hjemme, er der ved La Silla et af de steder på Jorden, hvor nattehimlen er mørkest. La Silla har været et af ESOs hjemsteder siden 1960erne. Her driver ESO to af de mest produktive teleskoper i Verden i 4-meterklassen.

New Technology Telescope (NTT) har en spejldiameter på 3,58 meter. Det teleskop var banebrydende for konstruktion og design, og det var det føste i Verden med computerstyret aktiv optik i hovedspejlet. Det er ESO, som har udviklet denne teknik, og den bruges nu i de fleste af Verdens større teleskoper.

ESOs 3,6-meter teleskop huser nu Verdens bedste exoplanetjægerinstrument HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher). Det er en spektrograf med en præcision uden lige.

La Silla observatoriet er det første observatorium i Verden, som har opnået ISO 9001 standarden for kvalitetsstyring.

La Sillas infrastruktur bruges også af mange af ESOs medlemstater til basis for egne teleskopprojekter. Det drejer sig for eksempel om det Schweiziske 1,2-meter Leonhard Euler Teleskop, Rapid Eye Mount telescope (REM) teleskopet og TAROT Telescope til jagten på gammastråleudbrud. Der er også mere almindelige teleskoper, som for eksempelMPG/ESO 2.2-metre og det Danske 1,54-meter teleskop. Wide Field Imager kameraet med en CCD med 67 millioner pixels på MPG/ESO 2,2 meterteleskopet har taget mange fantastiske billeder af himmelobjekter - og nogen af billederne har opnået ikonisk status.

En rundtur på La Silla Observatoriet

Virtual Tour at La Silla Observatory
Klik på billedet for at få en Virtual Tour på og omkring La Silla.


Chile ved nat! Om dagen viser vores webcam det sidste billede, som blev taget før solopgang. De røde bogstaver viser hvor på himlen tre af teleskoperne observerer lige nu (T - ESOs 3,6 m teleskop, N - NTT og D MPG/ESO 2,2 m tekesopet). Der er flere oplysninger på

La Silla - All Sky Camera.

Visit the La Silla Observatory

  • Journalister, videnskabsformidlere og producere - se venligst under Media Visits
  • Tourister, studenter og andre interesserede, se venligst under websiden Weekend Visits

Forskning med teleskoperne på La Silla

Prår bliver der publiceret omkring 300 videnskabelige artikler, hvor data stammer fra observationer med teleskoperne på La Silla. Det gør observatoriet til et af Verdens mest produktive. Der er gjort et enormt antal videnskabelige opdagelser fra La Silla, der ilandt adskillige, som er gjort for første gang. HARPS spektrografen er uden konkurrence det bedste instrument til at finde lette exoplaneter. Med den blev planetsystemet omkring stjernen Gliese 581 opdaget, og her findes hvad der måske er den første kendte klippeplanet i den beboelige zone udenfor vores eget Solsystem (eso0722). Adskillige af teleskoperne på La Silla spillede en afgørende rolle da gammastråleudbruddene blev koblet til eksplosioner af tunge stjerner. Disse gammastråleudbrud, (GRO) er de voldsomste eksplosioner i Universet siden Big Bang. Siden 1987 har observationer fra La Silla også spillet en vigtig rolle ved studiet af den nærmeste supernova, SN 1987A.

Mere om forskning på La Silla

Mere om La Silla Observatoriet

La Silla Trailer

Download traileren fra ESOs Video archive.

Teleskoper som for tiden drives af ESO

New Technology Telescope
ESO 3.6-metre telescope

 

 

 

 

La Silla på Google Map


View larger map