Zoom ind på stjernedannende galakser i det tidlige univers set med ALMA

Denne videosekvens begynder med at bredt udsyn af himlen herunder det berømte stjernebillede Orion (Jægeren). Vi bevæger os langsomt tættere på en ubemærket område af himlen kaldet Chandra Deep Field South, der er blevet studeret af mange teleskoper både jordbaserede og i rummet.

Et hold af astronomer har brugt ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) til at udpege beliggenheden af mere end 100 af de mest frugtbare stjernedannende galakser i det tidlige univers.   

Det hidtil bedste kort af disse fjerne støvede galakser blev lavet ved at bruge Atacama Pathfinder Experiment (APEX), men observationerne var ikke skarpe nok, til entydigt at kunne identificere disse galakser i billeder ved andre bølgelængder. ALMA behøvede kun to minutter per galakse til at udpege hver enkelt inden for et forholdsvis lille område 200 gange mindre end de brede APEX klumper og med en følsomhed tre gange større.

I slutningen af denne sekvens ses de slørede APEX opdagede galakser først, og følges af de meget skarpere ALMA billeder, der udpeger de galakser, der udsender strålingen meget mere præcist. ALMA og APEX observationerne ved submillimeter bølgelængder er lagt over et infrarødt billede af området, som det ses med IRAC kameraret på Spitzer Space Telescope (farvet blåt).

Kilde:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), APEX (MPIfR/ESO/OSO), J. Hodge et al., A. Weiss et al., NASA Spitzer Science Center, Digitized Sky Survey 2, and A. Fujii.

Om videoen

Id:eso1318a
Sprog:da
Udgivelsesdato:17. april 2013 12:00
Relaterede pressemeddelelser:eso1318
Spilletid:01 m 06 s
Frame rate:30 fps

Om objektet

Navn:Chandra Deep Field South, Galaxies
Type:Early Universe : Galaxy

HD


Stor

Stor QuickTime
12,9 MB

Mellem

Video podcast
10,0 MB

Lille

Lille flash
5,8 MB

For Broadcasters