Den evigt foranderlige R Aquarii

 

Videoen viser udviklingen af det kaotiske og fascinerende binære stjernesystem, som kaldes R Aquarii. Time-lapse videoen begynder med observationer fra Nordic Optical Telescope optaget i 1997. I de 15 år, der er gået siden, er systemet blevet observeret med mange andre teleskoper; her iblandt ESOs Very Large Telescope. Videoen er sammensat af et udvalg af disse billeder, så man ser hvordan R Aquarii har udvidet sig og udviklet sig i tidens løb.

R Aquarii er en såkaldt "symbiotisk binær”, som består af to stjerner omgivet et en stor dynamisk gassky (en nebula). Den slags systemer består af to stjerner, som er ulige partnere. R Aquarii består ar en varm hvid dværg og en rød kæmpe. Den røde kæmpe mister stof til den lille ledsager, og fra tid til anden udsender den stof i voldsomme sprøjt, buer og striber, som det ses på billedet her.

Der foregår en masse imellem de optrædende i denne kosmiske pas-de-deux. Den røde kæmpe er en variabel stjerne, med en lysstyrke, som ændrer sig med en faktor 750 i løbet af et år og tre uger. Den svage tåge hedder Cederblad 211, og det menes, at den er resultat af et voldsomt novaudbrud 250 tilbage. Man ser også en smal s-formet struktur, som indeholder bobler af supervarmt stof.

Kilde:

T. Liimets et al./ESO/M. Kornmesser

Om videoen

Id:potw1850a
Sprog:da
Udgivelsesdato:10. december 2018 06:00
Relaterede pressemeddelelser:eso1840
Spilletid:13 s
Frame rate:30 fps

Om objektet

Navn:R Aquarii
Type:Milky Way : Star : Type : Variable

Ultra HD (info)


HD


Mellem

Video podcast
3,6 MB

For Broadcasters