Tiedote

Vuoden 2016 "Oivaltava tähtivalokuvaaja"-kilpailun päivämäärät

ESO yhdessä Greenwichin kuninkaallisen observatorion kanssa

7. tammikuuta 2016

Greenwichin kuninkaallinen observatorio yhdessä "Insight Investment"-yhtiön ja "BBC Sky at Night Magazine"-lehden kanssa ovat ilmoittaneet vuoden 2016 "Oivaltava tähtivalokuvaaja"-kilpailun päivämäärät. Vuosittain järjestetyssä koko maailman käsittävässä kilpailussa etsitään kaikkein kauniimpia ja upeimpia kuvia kosmoksesta. Nämä voivat olla näyttäviä kuvia miljoonien valovuosien etäisyyksillä olevista valtavista galakseista tai dramaattisia kuvia paljon lähempänä olevasta yötaivaasta.

Tämä hyvin suosittu 8. kerran järjestettävä kilpailu alkaa maanantaina 29. helmikuuta tällä kertaa suuremmilla palkintojen summilla. Kilpailun lopullinen voittaja saa 10000 punnan palkinnon.

Vuoden 2016 kilpailussa on 9 kategoriaa:

  • Taivasnäkymät: Maisema- tai kaupunkinäkymiä ilta- tai yötaivaasta, sekä kuvat Linnunradasta, tähtijäljistä, meteorikuuroista, komeetoista, konjunktioista, tähdistöjen nousuista, tai maanpäälisistä kohteista sisältäen halot ja valaisevat yöpilvet.
  • Revontulet: Valokuvat, missä näkyy revontulia.
  • Ihmiset ja avaruus: Yötaivaan kuvia, missä mukana on ihmisiä tai ihmisen toimintaan liittyviä elementtejä.
  • Aurinko: Kuvat Auringosta sisältäen auringonpimennykset ja ylikulut.
  • Kuu: Kuvat Kuusta sisältäen kuunpimennykset ja planeettojen okkultaatiot.
  • Planeetat, komeetat ja asteroidit: Kaikki muut kohteet Aurinkokunnassa sisältäen planeetat ja niiden kuut, komeetat, asteroidit ja muut eläinradan tason kappaleet.
  • Tähdet ja sumut: Linnunradan syvän taivaan kohteet sisältäen tähdet, tähtijouokot, supernovajäännökset, sumut ja muut Linnunradan kohteet.
  • Galaksit: Linnunradan ulkopuolella olevat syvän taivaan kohteet sisältäen galaksit, galaksijoukot, sekä tähtiassosiaatiot.
  • Vuoden nuori tähtivalokuvaaja: Alle 16-vuotiaan aloittelevan tähtitieteilijän ottamat kuvat.

Näiden lisäksi mukana on kaksi erityistä palkintoa: "Sir Patrick Moore"-palkinto myönnetään parhaalle tulokkaalle, kenen on oltava amatööri tähtivalokuvaaja ja aloittanut harrastuksen viime vuonna, sekä ei ole osallistunut kilpailuun aikaisemmin. Toinen palkinto on "Robotic Scope"-palkinto, mikä myönnetään parhaalle tietokone-ohjatulla teleskoopilla otetulle kuvalle. Nämä sijaitsevat usein maailman parhailla havaintopaikoilla ja niitä pääsee käyttämään tavallinen yleisö internetin kautta.

Kilpailuun lähetettävät kuvat tulee toimittaa 14.4.2016 mennessä ja voittajakuvat ovat esillä Greenwichin kuninkaallisessa observatoriossa vuosittain pidettävässä ilmaisessa näyttelyssä 17.9.2016 alkaen.

Kilpailuun tulevat kuvat voi lähettää verkkosivulla www.rmg.co.uk/astrophoto ja jokainen kilpailija voi lähettää maksimissaan viisi kuvaa.

ESO osallistuu vuoden 2016 kilpailuun tuomaristolla, missä on edustajia "education and Public Outreach Department (ePOD)"-osastosta. Edellinen "Turner Prizewinner"-palkinnon voittaja artisti Wolfgang Tillmans on tänä vuonna myös tuomaristossa mukana.

“Olemme innoissamme, että ESO voi olla mukana tässä erinomaisessa hankkeessa, mikä saa ihmiset katsomaan taivaalle. Sen lisäksi että he arvostavat ja ymmärtävät universumin kauneutta tämä rohkaisee heitä ottamaan kuvia ja jakamaan niitä muiden kanssa", sanoi ESO:n yhteiskuntakoordinaattori Oana Sandu.

Vuoden 2016 voittajat ilmoitetaan 15.9.2016 kuninkaallisessa observatoriossa järjestettävässä seremoniassa ja voittajakuvat ovat esillä tähtitiedekeskuksessa 17.9.2016 alkaen.

Linkit

Yhteystiedot

Rhianon Davies
Royal Observatory Greenwich Press Office
Tel: 020 8312 6545/6789/6790
Mobile: 07983 512 841
Email: rdavies@rmg.co.uk

Oana Sandu
Community Coordinator and Strategy Officer
ESO education and Public Outreach Department
Tel: +49 89 320 069 65
Email: osandu@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann16001

Kuvat

Insight Astronomy Photographer of the Year logo
Insight Astronomy Photographer of the Year logo
Englanniksi