Tiedote

Jännittävä syksyn ohjelma ESO Supernovassa

Tuorein sarja planetaarioelokuvia, kiertokäyntejä ja tapahtumia tarjolla lokakuusta joulukuuhun

3. syyskuuta 2018

ESO Supernovan työryhmä on työskennellyt kovasti valmistellessaan loppuvuoden 2018 ohjelmaa, joka käsittää jännittäviä tapahtumia ja elokuvia planetaariossamme ja vierailijakeskuksessa. Meillä on suuri ilo ilmoittaa, että loka-joulukuun ohjelmamme on nyt tarjolla verkossa. Tuoreimpia ESO Supernovan toimintoja esittelevä ohjelma sisältää kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää meidän tulevista planetaario-ohjelmistamme, opastetuista kierroksistamme ja koulutuksellisista työpajoistamme. Se esittelee myös erityisiä julkisia tapahtumia kuten tiede-esitelmiä ja paljon muuta.

Virallisista avajaisistaan 26.4.2018 lähtien ESO Supernova-planetaario ja -vierailijakeskus on viihdyttänyt ja opastanut yli 30 000:a vierailijaa sarjalla valloittavia toimintojaan. Planetaarioelokuvien, opastettuja kiertokäyntien ja tapahtumien ohjelma vaihtuu kolmen kuukauden välein tarjoten yleisölle mahdollisuuden kokea uusia osa-alueita tähtitieteestä joka vierailulla. Ohjelman tuoreimman version myötä toivotamme mielellämme lisää vierailijoita keskukseen. Kaikki tämän ohjelman toiminnot ovat maksuttomia — vierailijoiden tulee vain kirjautua etukäteen.

Tämä ohjelma esittelee uuden lisäyksen jännittävään sarjaamme planetaarioelokuvia, joita esitetään ESO Supernovan digitaalisessa huippuplanetaariossa. ESO:n osittain tuottama Planets vie katsojan matkalle kosmiseen naapurustoomme avaruusluotaimien silmin nähtynä, kokemaan nämä maailmat juuri sellaisina kuin tulevaisuuden matkalaiset ne kokevat. The Sun, Our Living Star esittäytyi edellisen ohjelmamme lopulla ja saa nyt paikkansa yhtenä loka-joulukuun pääelokuvistamme. Uusi elokuva on mukaansatempaava ESO:n täyden kuvun kokemus, jonka on ohjannut lahjakas kreikkalainen elokuvien tekijä Theofanis Matsopoulos.

Kerran esitettävien erikoisohjelmien jännittävä sarja järjestetään myös, yhtenä huippuesiintyjänään astronauttikoulutettava ESO-tähtitieteilijä Suzanna Randall, joka vie vierailijat matkalle kosmoksen halki. Kaluoka’hina: The Enchanted Reef on kahden kalan pyrkimyksestä koskettaa Kuuta kertova koko perheen elokuva, jonka on tuottanut Media Partners Softmachine. Meidän ensimmäisen elokuvamme Reaching New Heights voi myös yhä nähdä sekä säännöllisiä The sky next month -esitelmiä.

Meidän uusi näyttelymme LASERS | LIGHT | LIFE on esillä marraskuusta alkaen. Ludwig-Maximilians-Universität Münchenin (LMU) fysikaalisen tiedekunnan suunnittelema mahtava näyttely tarjoaa oivalluksia laserteknologiasta keksimisestään 1960-luvulla nykyiseen käyttöönsä. Laserien toiminnan ja kehityshistorian sekä roolin tieteiskirjallisuudessa ja tulevien mahdollisten sovellusten korostamisen lisäksi ohjelma esittää kiehtovia perustutkimuksen alueita, joita LMU ja Garchingissa toimiva Max-Planck-Institut für Quantenoptik toteuttavat.

Loka-joulukuun ohjelman tulostettu versio on pian saatavilla ja pian sitä jaetaan erilaisissa turistien myyntipisteissä, hotelleissa ja muiden ESO:n kumppanien kautta. Se on myös saatavilla ESO Supernovassa itsessään. Nähdäksesi ESO Supernovassa tarjolla olevien toimintojen koko valikoiman ja varataksesi paikan missä tahansa näistä jännittävistä toiminnosta, seuraa tätä linkkiä ja tutki maailmankaikkeuden ihmeitä täältä Maasta käsin!

Lisätietoja

ESO Supernova -planetaario ja -vierailijakeskus

ESO Supernova -planetaario ja -vierailijakeskus on suurelle yleisölle tarkoitettu huippuluokan tähtitiedekeskus sekä koulutuslaitos, joka sijaitsee ESO:n päämajan yhteydessä Garchingissa, Münchenin lähellä. Keskuksessa on Saksan, Itävallan ja Sveitsin alueen suurin kallistettu planetaario ja interaktiivinen näyttely, joka jakaa tähtitieteen ja ESO:n ihmeellistä maailmaa innostaakseen tulevia sukupolvia arvostamaan ja ymmärtämään maailmankaikkeutta ympärillämme. Kaikki sisältö on tarjolla englanniksi ja saksaksi ja sisäänpääsy on maksuton, mutta edellyttää ennakkovarauksen. Lisätietoja saat osoitteesta: supernova.eso.org.

ESO Supernova -planetaario ja -vierailijakeskus on Euroopan eteläisen observatorion (ESO) ja Heidelbergin teoreettisen tutkimuksen instituutin (HITS) yhteistyöhanke. Rakennuksen on lahjoittanut saksalainen Klaus Tschiran säätiö (KTS) ja ESO huolehtii sen toiminnasta.

ESO Supernovaa ylpeänä tukevat LOR-säätiö, Evans & Sutherland, Sky-Skan ja Energie-Wende-Garching.

KTS

Fyysikko ja yksi SAP:n perustajista Klaus Tschira (1940–2015) loi säätiön Klaus Tschira Stiftung (KTS) vuonna 1995. Se on yksi Euroopan suurimmista yksityisesti rahoitetuista voittoa tavoittelemattomista säätiöistä. Säätiö tukee luonnontieteiden, matematiikan ja tietojenkäsittelytieteiden edistämistä sekä pyrkii kohottamaan näiden alojen arvostusta. Säätiön tukitoiminta alkaa lastentarhoista ja jatkuu kouluihin, yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin. Säätiö taistelee uusien tieteellisen tiedon siirtomenetelmien puolesta ja tukee tieteen tulosten sekä kehittämistä että ymmärrettävää julkistamista. ESO Supernova on KTS:n lahjoitus ja ESO vastaa sen toiminnasta.

HITS

Fyysikko ja yksi SAP:n perustajista Klaus Tschira (1940–2015) sekä Klaus Tschira -säätiö perustivat yksityisen ja voittoa tavoittelemattoman tutkimuslaitoksen Heidelberger Institut für Theoretische Studien (HITS gGmbH) vuonna 2010. HITS tekee luonnontieteiden, matematiikan ja tietojenkäsittelytieteiden perustutkimusta keskittyen suurten tietomäärien käsittelyyn, luokitteluun ja analysointiin. Tutkimusalueet ulottuvat molekyylibiologiasta astrofysiikkaan. HITS:n osakkaat ovat Klaus Tschira -säätiön alainen HITS-säätiö, Heidelbergin yliopisto ja Karlsruhen teknologinen korkeakoulu. HITS tekee myös yhteistyötä muiden yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä teollisuuskumppanien kanssa. HITS:n perusrahoitus tulee HITS-säätiöltä, jota rahoittaa Klaus Tschira -säätiö. Pääasialliset ulkoiset rahoitustahot ovat Saksan opetus- ja tutkimusministeriö, Saksan tutkimussäätiö ja Euroopan unioni.

ESO

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja ylivoimaisesti maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta, joiden lisäksi Chile toimii laitteistojen sijoitusmaana ja Australia strategisena kumppanina. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) ja siihen liittyvä, maailmanlaajuisesti johtava VLTI-interferometri, sekä kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja VST-teleskooppi näkyvän valon aallonpituuksilla. ESO on myös merkittävä kumppani kahdessa Chajnantorin laitteistossa, APEX-teleskoopissa ja ALMA-teleskoopissa, joka on maailman suurin tähtitieteellinen projekti. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT-teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi

Tania Johnston
ESO Supernova Coordinator
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 320 061 30
Matkapuhelin: +49 170 867 5293
Sähköposti: tjohnsto@eso.org

Oana Sandu
Community Coordinator & Strategy Officer
ePOD
Puh.: +49 89 320 069 65
Sähköposti: osandu@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann18063

Kuvat

A journey through space & time
A journey through space & time
Englanniksi
Sunny Supernova
Sunny Supernova
Englanniksi
Le tour de Supernova
Le tour de Supernova
Englanniksi