Tiedote

ESO:sta osakas Cherenkov Telescope Array Observatoryyn

7. maaliskuuta 2019

ESOsta on tänään tullut virallisesti osakas Cherenkov Telescope Array Observatory gGmbH:ssa (CTAO). Tarvittavat muodolliset osiot toteutettiin CTA Councilin kokouksessa 7.-8.3. ESOn päämajassa Garching bei Münchenissä, Saksassa. Aiemmin ESO on toiminut havainnoitsijana kyseisessä projektissa. Cherenkon Telescope Array (CTA) on uuden sukupolven maanpäälle sijoitettu observatorio, joka on suunniteltu havaitsemaan erittäin korkea energisiä gammasäteitä. Kun observatorio on valmis, se koostuu 118 teleskoopista, jotka jaetaan pohjoiselle ja eteläiselle pallonpuoliskolle.

ESO on jo allekirjoittanut sopimuksen 19.12.2018 isännöidäkseen eteläisen pallonpuoliskon CTA asemaa Chilessä, Atacaman autiomaassa lähellä ESOn Paranalin Observatoriota. Paranal on koti Very Large Telescopelle ja Paranalin alue mahdollistaa erinomaiset havainto olosuhteet ja jo valmiiksi hyvän infrastruktuurin. Nämä edellä mainitut asiat tekevät alueesta houkuttelevan paikan isännöidä projekteja kuten CTA-Etelä. Pohjoisen pallonpuoliskon CTA asema tulee sijaitsemaan La Palmalla, Kanarian Saarilla.

Osakkaana ESO tulee olemaan edustettuna CTA Councilissa, joka taas tulee hallinnoimaan CTA observatoriota. Muut osakkaat tulevat 11 maasta ja lisäksi CTA:ssa on mukana kaksi muuta jäsenmaata. Tämänhetkinen hallinto on CTAO gGmbH, joka on saksalainen voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. Osallistuja maat ovat tällä hetkellä prosessissa, jossa perustetaan CTAO European Research Infrastructure Consortium (CTAO ERIC), mikä tulevaisuudessa rakentaa, johtaa ja operoi tätä valtaisaa observatoriota.

CTA on valtava kansainvälinen projekti, jonka ympärillä tulevaisuudessa työskentelee yli 1400 tutkijaa ja insinööriä viideltä eri mantereella. Se tulee olemaan maailman suurin korkean gammasäteilyn observatorio ja sen uniikilla herkkyydellä gamma-aallonpituuksilla tullaan tutkimaan äärimmäisiä universumin olosuhteita, jotka tuottavan gammasäteitä. Gammasäteitä syntyy mm. pulsareissa ja supernovien jäännöksissä. CTA mahdollistaa tulevaisuudessa ennennäkemättömiä löytöjä tutkiessaan kosmisten hiukkasten alkuperää ja roolia.

Linkit

Yhteystiedot

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6670
Email: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19013

Kuvat

Cherenkov Telescope Array rendering
Cherenkov Telescope Array rendering
Englanniksi