Tiedote

Entinen ESO tähtitieteilijä ja instrumentti divisioonan johtaja Guy Monnet voittaa vuoden 2019 Tycho Brahe Medalin

20. kesäkuuta 2019

ESO:lla on kunnia ilmoittaa, että tämän vuoden Tycho Brahe Medal -palkinnon on saanut Prof. Guy Monnet, joka on entinen ESO tähtitieteilijä ja instrumentti divisioonan johtaja. Mitalin antoi European Astronomical Society (EAS), joka huomioi “kehityksen tai hyötykäytön Eurooppalaisissa instrumenteissa tai suurien edistysaskelten tekemisessä vastaavanlaisissa instrumenteissa”.

Aloittaen työnsä vuonna 1995 ESO:lla Prof. Monnet teki 15 vuoden uran ESO:lla, jonka aikana hän vaikutti suuresti asioihin, joista hänet mm. palkittiin tällä palkinnolla. Mitali erityisesti huomioi hänen perusteellisen vaikutuksen 3d spektrografian käytön optisilla ja infrapuna teleskoopeilla ja hänen kansainvälisen johtajuuden instrumentti ohjelmissa suurilla observatorioilla. Molemmat näistä saavutuksista ovat demonstroituna hänen työssään ESO:lla ja ensimmäinen instrumentti divisioonan johtajana hän valvoi ensimmäisen sukupolven Very Large Telescope (VLT) teleskoopin valmistumista, joka on suurin ja kaikista kunnianhimoisin instrumentti ohjelma missään maanpäällisellä observatoriolla. VLT on myös isännöinyt suurimman määrän integroituja kenttäyksiköitä, mitä mikään observatorio on koskaan saavuttanut, Prof. Monnetin vaikutus tähän saavutukseen on ollut suuri.

Prof. Monnet on myös vaikuttanut muutamissa muissa osioissa ESO:n kehityksessä. Hän tuki paljon adaptiivisen optiikan kehitystä ESO:n laitoksilla ja ymmärsi sen merkittävyyden tulevassa tähtitieteen teknologiassa. Hän myös tuki päivitystä 3.6-metrisellä teleskoopilla La Sillassa, joka mahdollisti observatorion operoinnin jatkuvuuden ja maailmanluokan tieteen tekemisen.

Prof. Monetin saavutukset eivät rajoitu pelkästään ESO:n menestykseen, vaan hän on kehittänyt yleisestikin tähtitiedettä ja hän ansaitsee tämän arvovaltaisen palkinnon.

Palkinto annetaan Prof. Monnetille Euroopan tähtitieteen ja avaruus tieteiden viikkona, joka pidetään Lyonissa 24.-28.6.2019.

Linkit

Yhteystiedot

Mariya Lyubenova
Head of ESO Media Relations Team
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6188
Email: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19036

Kuvat

Guy Monnet
Guy Monnet
Englanniksi