Tiedote

Aurinkovoima tulee tuottamaan sähköä ESO:n Extremely Large Telescopeen

5. marraskuuta 2019

ESO on ottanut tärkeitä askelia luodakseen maata mullistavasta maanpäällisestä kaukoputkesta ekologisemman. Ensi vuonna tehonsäätöjärjestelmä ja aurinkovoimala tullaan asentamaan ESO:n Extremely Large Telescopen (ELT) alueelle. Molemmat systeemit aloittavat toimintansa kahden vuoden päästä.

Yksi suurimmista haasteista rakentaa ESO:n ELT Cerro Armazonesiin, Antofagastaan, Chileen on ollut varmistaa pääsy puhtaaseen ja erittäin luotettavaan sähköverkkoon.

Teleskoopin paikka on lähellä alueita, jotka ovat yksiä maailman parhaista, mitä tulee auringon säteilyn tehokkuuteen. Puhtaan ja luotettavan sähköenergian tavoite pystytään täten täyttämään asentamalla ja käyttämällä tehonsäätöjärjestelmää sähköverkkoon ja aurinkovoimalaan, joka toimii itsenäisesti ilman sähköverkon generaattoria.

Tänään ESO allekirjoitti sopimuksen, jossa SAESA yhtiö tulee asentamaan ja käyttämään molempia laitoksia. Sähköinen tehonsäätöjärjestelmä tulee mahdollistamaan hyvin luotettavan sähkövirran ja sillä tulee olemaan tukikapasiteettia, sekä yksi valmiustilassa oleva yksikkö varmistukseksi ja huoltojen varalta. Aurinkovoimalaa tulee tuottamaan uudistuvaa energiaa, joka antaa teleskoopilla sähköä päivisin.

Aurinkovoimala tulee myös toimimaan varasähkövoimalana Antofagastan alueelle, koska se pystyy tuottamaan energiaa paikalliselle väestölle sähköverkon kautta, mikäli laaja sähkökatkos tapahtuu.

Aurinkovoimala on osa ESO:n organisaation ponnistusta vähentää sen hiilijalanjälkeä. ELT:n kannalta säästetty sähkö tulee olemaan huomattavaa, sillä maailman suurin teleskooppi tulee käyttämään suurimman osan energiastaan päivällä, jotta lämpötila teleskoopissa ja sen optiikassa saadaan pidettyä stabiilina.

Linkit

Barbara Núñez
ESO Press Officer Chile
Santiago, Chile
Tel: +56 (2) 2463 3019
Email: Barbara.Nunez@eso.org 

Mariya Lyubenova
ESO Head of Media Relations
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6188
Email: mlyubeno@eso.org 

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19057

Kuvat

ESO-SAESA contract signature ceremony
ESO-SAESA contract signature ceremony
Englanniksi
ELT concept
ELT concept
Englanniksi