Tiedote

ESO Supernova on suljettuna tammikuussa 2020

Palaamme helmikuussa uudella ohjelmalla, uusilla elokuvilla ja näyttelyillä

2. joulukuuta 2019

 

Huoltotöiden ja vuoden 2020 valmistelujen vuoksi ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre tulee olemaan suljettu vuoden 2020 ensimmäisenä kuukautena. Avaamme ovemme jälleen lauantaina 1. Helmikuuta 2020 ja toivotamme vierailijat tervetulleiksi

Keskus ei tule olemaan auki tammikuussa vierailuille tai tapahtumille ja tämä koskee sekä normaalia vierailijoita, kuten myös yksityisiä toimijoita. Olemme kiinni 23. joulukuuta aina 7. tammikuuta saakka. Aktiviteetit avautuvat jälleen lauantaina 1. helmikuuta 2020, kun säännölliset planetaarionäytökset, opastetut kierrokset ja opetukselliset workshopit palaavat ohjelmaan. Katso myös uudet planetaarionäytöksemme ja erikoistapahtumat.

Varaukset näytöksiin voit tehdä netissä ja voit jo varata lippusi normaaleihin planetaarionäytöksiin, sekä opastettuihin kierroksiin, jotka pidetään helmikuun ja kesäkuun välillä. Liput planetaarioon maksavat 5€ per henkilö ja opastettujen kierrosten hinta on 8€ per henkilö. Julkisille ilta tapahtumille suosittelemme katsomaan ohjelmaamme, sillä niissä hinnat vaihtelevat.

Avautuessamme helmikuussa kutsumme sinut tutustumaan uuteen pysyvään näyttelyymme The Living Universe. Näyttelyssä on kameroita, joilla pääset katsomaan miltä näytät eri valon aallonpituuksilla ja meidän suhteellisuus pyörämme on uudistettu, jotta pystyisit nyt kilpailemaan kaveriesi kanssa ja katsomaan kumpi teistä saavuttaa nopeammin valonnopeuden! Sisäänpääsy näyttelyn kiertämiseen on ilmaista ja se vaadi varausta etukäteen.

Vierailijat keskuksessamme saavat viimeisen mahdollisuuden käydä tutustumassa väliaikaisnäyttelyyn nimeltä Laser, Light, Life — From science fiction to high-tech photonics. Tämän näyttelyn suunnitteli Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) Münchenin Fysiikan laitos ja se tarjoaa hyvän näkymän laserin teknologiaan sen alkuvaiheista aina tähän päivään saakka. Lisäksi näyttely korostaa visionäärisiä mahdollisuuksia, mitä laser pitää sisällään. Vierailu tässä väliaikaisessa näyttelyssä on ilmaista.

Mikäli haluat järjestää tapahtumia ESO Supernovassa, toivomme että lähetät ainoastaan pyynnöt tapahtumista, jotka pidetään 10. helmikuuta 2020 jälkeen. ESO Supernovassa pidämme kahdenlaisia yritystilaisuuksia: tiede & teknologia tapahtumia (konferensseja, seminaareja, keskusteluja, yms.) ja yritysten virkistyspäiviä. Löydät täältä infoa, miten varata yhden huoneistamme, the Voidin, miten pyytää yksityisnäytöstä planetaariossa tai opastettuja kierroksia.

ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre

The ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre on maailmanhuippu yleisö ja opintokeskus tähtitieteelle, joka sijaitsee ESOn päämajassa Garching Bei Münchenissä. Keskuksesta löytyy Saksan, Itävallan ja Sveitsin suurin kallistettu planetaario ja interaktiivinen näyttely, jakaakseen lumoavan tähtitieteen maailman ja ESOn inspiroidakseen tulevia sukupolvia arvostamaan ja ymmärtämään universumiamme ympärillämme. Kaikki materiaali keskuksessa on käännetty englanniksi ja saksaksi. Sisäänpääsy keskukseen on ilmaista, mutta se vaatii varauksen. Lisää tietoja löydät osoitteesta: supernova.eso.org

ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre toimii Euroopan Eteläisen Observatorion (ESO) ja  Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS) yhteistyönä. Rakennus on saksalaisen Klaus Tschira Stiftun (KTS) säätiön lahjoittama ja ESO operoi laitosta.

ESO Supernova nauttii seuraavien toimijoiden tukea: LOR Foundation, Evans & Sutherland, Sky-Skan and Energie-Wende-Garching.

KTS

Klaus Tschira Stiftung (KTS) perustettiin vuonna 1995 fyysikon ja SAPn perustajan Klaus Tschiran (1940-2015) toimesta. Kyseessä on yksi suurimmista eurooppalaisista säätiöistä, jotka on rahoitettu yksityisesti. Säätiö edistää luonnontieteiden, matematiikan ja tietokonetieteiden kehitystä, sekä pyrkii kehittämään näiden tieteiden arvostusta. Säätiön sitoumus alkaa jo esikoulusta ja jatkaa, niin kouluissa, yliopistoissa, kuin myös tutkimus laitoksissa. Säätiö tukee tutkimusta uusien toimintatapojen löytämiseen tieteellisen tiedon levittämisessä ja tukee sekä sen kehitystä, että myös sen toteuttamista.

HITS

The Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS gGmbH) perustettiin vuonna 2010 fyysikon ja SAPn perustajan Klaus Tschiran (1940-2015) toimesta. HITS on voittoa tavoittelematon tutkimuslaitos, joka toteuttaa perustutkimusta luonnontieteissä, matematiikassa ja tietojenkäsittelytieteissä, erikoistuen valtavien tietomäärien jalostamiseen, järjestämiseen ja analysoimiseen. Tutkimusalat vaihtelevat aina molekyyli biologiasta astrofysiikkaan. HITSn omistajana toimii Heidelberg University and the Karlsruhe Institute of Technology (KIT) ja HITS Stiftung, mikä on Klaus Tschira säätiön tytärsäätiö. HITS tekee yhteistyötä myös muiden yliopistojen, tutkimuslaitosten ja teollisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Perusrahoituksen HITSlle hoitaa HITS Stiftung, joka saa rahoituksensa Klaus Tschira säätiöltä. Tärkeimmät ulkopuoliset rahoittajat ovat Federal Ministry of Education and Research (BMBF), the German Research Foundation (DFG), ja Euroopan Unioni.

ESO

ESO on johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio Euroopassa ja selvästi maailman tuottavin maanpäälle sijoitettu tähtitieteenlaitos. ESO koostuu 16 jäsenmaasta: Itävalta, Belgia, Tšekin tasavalta, Tanska, Ranska, Suomi, Saksa, Irlanti, Italia, Alankomaat, Puola, Portugali, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Yhdistynyt kuningaskunta, sekä isäntävaltiosta Chilestä, sekä Australiasta strategisena yhteistyökumppanina. ESO vie eteenpäin kunnianhimoista tavoitettaan keskittyen tehokkaiden maanpäällisten kaukoputkien suunnitteluun, rakentamiseen ja operoimiseen, mahdollistaen tähtitieteilijöiden tekevän tärkeitä tieteellisiä löytöjä. ESO on myös pääroolissa tähtitieteen tutkimisen edistämisessä, sekä organisoinnissa. ESO käyttää kolmea uniikkia maailmanluokan havaintopaikkaa Chilessä, joihin kuuluu La Silla, Paranal ja Chajnantor. Paranalissa ESO operoi the Very Large Telescopea ja sen maailmanluokan Very Large Telescope Interferometeria, sekä VISTA working in the infrared and the visible-light VLT Survey Telescopea. Lisäksi Paranalissa ESO isännöi ja operoi Cherenkov Telescope Array Southia, joka on maailman suurin ja herkin gammasäteilyn havaintoasema. ESO on myös tärkeä kumppani kahdessa tutkimusasemassa Chajnantorissa: APEX ja ALMA tutkimusasemissa, jotka ovat suurimmat tähtitieteen projektit mitä on koskaan toteutettu. ESO on myös rakentamassa lähelle Paranalia uutta 39-metristä Extremely Large Telescopea (ELT), mikä on tulevaisuudessa ”maailman suurin silmä tähtitaivaalle”.

Linkit

Yhteystiedot

Tania Johnston
ESO Supernova Coordinator
Garching bei München, Germany
Email: tjohnsto@eso.org

Oana Sandu
Community Coordinator & Communication Strategy Officer
ESO Department of Communication
Email: osandu@partner.eso.org  

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19061

Kuvat

Star studded sunset
Star studded sunset
Englanniksi