VST:n kuvaprosessoinnin vaiheet

Tämä kuva esittää prosessia, jonka avulla kaukoputkella otetusta raakadatasta päädytään tässä esiteltyyn upeaan tähtitiedekuvaan, joka esittää Vela-supernovajäännöstä. Kuva on otettu  VLT Survey Telescope, eli VST-teleskoopin avulla.

  1. Ilmaisin rekisteröi teleskoopin keräämän valon. VST:hen liitetty OmegaCAM-kamera koostuu 32 ilmaisimesta, jotka kattavat laajan näkökentän.
  2. Raakakuvat sisältävät vääristymiä ja havaintolaitteen aiheuttamia jälkiä, kuten kuolleita pikseleitä, varjoja, ja ilmaisimen herkkyyden vaihteluja. Nämä on korjattava ennen kuin kuvia voidaan käyttää tieteellisiin tarkoituksiin.
  3. Tähtitieteilijät korjaavat nämä vaikutukset kalibrointidatan avulla. Tätä prosessia, joka etenee raakadatasta lopulliseen kuvaan kutsutaan ”datan redusoinniksi”.
  4. Kun havaittava kohde on suurempi kuin näkökenttä, on yhdistettävä useita kuvia ja tätä koostetta kutsutaan yleensä mosaiikkikuvaksi. Tämän avulla voimme myös täyttää ilmaisimien väliset välit.
  5. Taustan kirkkaus voi vaihdella mosaiikin eri osien välillä, varsinkin jos kuvat on otettu eri öinä Kuun eri vaiheissa ja muiden vaikutusten vuoksi. Esimerkiksi kuvan 4 vasen yläkulma on tummempi kuin muut kuvat. Vertaamalla eri kuvien päällekkäisiä alueita tämä voidaan korjata.
  6. Mosaiikkikuva tarkastetaan silmämääräisesti, ja mahdolliset jäljelle jääneet vääristymät korjataan. Tämä sisältää esimerkiksi epätäydelliset vierekkäisten kuvien väliset alueet.
  7. Tähtitieteessä käytettävät ilmaisimet eivät kuvaa värikuvia. Sen sijaan otetaan useita kuvia eri suotimien läpi, jotka päästävät läpi eri aallonpituuksista valoa. Näille kuville annetaan lopulta eri värit ja yhdistetään lopulliseksi värikuvaksi.
  8. Lopullinen värikuva.

 

.

Oikeudet:

ESO/M Kornmesser, VPHAS+ team. Acknowledgement: Cambridge Astronomical Survey Unit

Kuvasta

Tunnistus:eso2214c
Kieli:fi
Tyyppi:Kokoelma
Julkaisupäivä:31. lokakuuta 2022 14:00
Vastaavat julkaisut:eso2214
Koko:5940 x 3401 px

Kohteesta

Nimi:Vela Supernova Remnant
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Type : Supernova Remnant

Kuvaformaatit

Suuri JPEG
4,8 MB
Kokoruudun JPEG
219,6 KB