Lehdistötiedote

Eksoottisten tähtien sekamelska

VISTA:n uusi valokuva tähtijoukosta 47 Tucanae

10. tammikuuta 2013

Pallomainen tähtijoukko 47 Tucanae näyttäytyy häikäisevän yksityiskohtaisesti tässä uudessa infrapunakuvassa ESO:n VISTA-teleskoopilta. Tähtijoukossa on miljoonia tähtiä. Monet sen ytimen tähdistä ovat eksoottisia ja niillä on epätavallisia ominaisuuksia. Tutkimalla kohteita 47 Tucanaen kaltaisissa tähtijoukoissa saattaa auttaa meitä ymmärtämään kuinka nämä kummajaiset muodostuvat ja vuorovaikuttavat. Tämä kuva on hyvin terävä ja valovoimainen, mikä johtuu ESO:n Paranalin observatoriolla sijaitsevan VISTA:n koosta, herkkyydestä ja sijainnista.

Pallomaiset tähtijoukot ovat laajoja, pallomaisia vanhojen tähtien pilviä, joita painovoima pitää koossa. Ne kiertävät galaksien keskustoja samoin kuin satelliitit kiertävät Maapalloa. Näissä tähtimöykyissä on hyvin vähän tomua ja kaasua. Aurinkotuulten ja tähtijoukon tähtien räjähdysten uskotaan puhaltaneen pois suurimman osan kaasusta ja tomusta tai mahdollisesti tähtienvälisen kaasun vuorovaikutus tähtijoukon kanssa on riistänyt ne pois joukosta. Kaikki jäljellejäänyt materia on kerääntynyt kasaan ja muodostanut tähtiä miljardeja vuosia sitten.

Nämä pallomaiset tähtijoukot herättävät merkittävän määrän mielenkiintoa tähtitieteilijöissä. Myös nimellä NGC 104 tunnettu 47 Tucanae on valtava, muinainen pallomainen tähtijoukko, joka on noin 15 tuhannen valovuoden etäisyydellä meistä. Sen tunnetaan sisältävän useita omituisia ja mielenkiintoisia tähtiä ja järjestelmiä.

Linnunrataamme kiertävä 47 Tucanae sijaitsee eteläisen taivaan Tukaanin tähdistössä (Tucana). Etäisyydestään huolimatta noin 120 valovuoden halkaisijaisena se on niin suuri, että se näyttää suunnilleen yhtä suurelta kuin täysikuu. Paljaalle silmälle näkyvässä joukossa on miljoonia tähtiä ja se on yksi kirkkaimmista ja massiivisimmista tunnetuista pallomaisista tähtijoukoista [1]. Sen ytimessä kieppuvan tähtipaljouden joukossa on monia kiehtovia järjestelmiä, mukaanlukien röntgenlähteitä, muuttuvia tähtiä, vampyyritähtiä, sinisinä harhailijoina tunnettuja epätavallisen kirkkaita "normaaleja" tähtiä (eso1243) ja millisekuntipulsareina tunnettuja pikkuruisia kohteita, jotka ovat ällistyttävän nopeasti pyöriviä pieniä, kuolleita tähtiä [2].

Ytimensä polttoaineen loppuun käyttäneitä ja kooltaan paisuneita punaisia jättiläistähtiä on sirottuneena kautta tämän VISTA-teleskoopin kuvan ja ne on helppo erottaa meripihkanvärisinä valkokeltaisista taustan tähdistä. Tiiviisti pakkautunut ydin näkyy selvästi tähtijoukon harvempien ulko-osien keskellä ja Pienen Magellanin pilven tähtien paljous näkyy taustalla.

ESO:n VISTA-teleskooppi (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) otti tämän kuvan osana Magellanin pilvien alueen kartoitusta. Kaksi Magellanin pilveä ovat meidän lähimmät naapurigalaksimme. Magellanin pilviä paljon lähempänä oleva 47 Tucanae sijaitsee sattumalta Pienen Magellanin pilven etualalla (eso1008) ja tuli kuvatuksi tässä kartoituksessa.

VISTA on maailman suurin taivaan kartoitukseen omistettu teleskooppi. Tämä ESO:n Paranalin observatoriolla Chilessä sijaitseva infrapunateleskooppi on suurine peileineen ja näkökenttineen sekä herkkine havaintolaitteineen paljastamassa meille uutta näköalaa eteläiseen taivaaseen. Käyttäen ylläolevan VISTA:n kuvan kaltaisia teräviä infrapunakuvia yhdessä näkyvän valon havaintojen kanssa tähtitieteilijät voivat tutkia 47 Tucanaen kaltaisten kohteiden sisältöä ja historiaa hyvin yksityiskohtaisesti.

Lisähuomiot

[1] Galaksiamme kiertää yli 150 pallomaista tähtijoukkoa. 47 Tucanae on Omega Centaurin (eso0844) jälkeen niistä toiseksi massiivisin.

[2] Millisekuntipulsarit ovat uskomattoman nopeasti pyöriviä versioita normaaleista pulsareista — suuresti magnetoituneista, pyörivistä tähtien jäänteistä, jotka sinkoavat säteilyryöppyjä pyöriessään. Kaikkiaan 23 millisekuntipulsaria tunnetaan 47 Tucanaessa, mikä on enemmän kuin kaikissa muissa pallomaisissa tähtijoukoissa paitsi yhdessä, Terzan 5 (eso0945).

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1302.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1302fi
Nimi:NGC 104
Tyyppi:Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Globular
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM

Kuvat

Pallomainen tähtijoukko 47 Tucanae
Pallomainen tähtijoukko 47 Tucanae
Pallomainen tähtijoukko 47 Tucanae Tukaanin tähdistössä (Tucana)
Pallomainen tähtijoukko 47 Tucanae Tukaanin tähdistössä (Tucana)
Laajan näkökentän näkymä taivaasta pallomaisen tähtijoukon 47 Tucanae ympärillä
Laajan näkökentän näkymä taivaasta pallomaisen tähtijoukon 47 Tucanae ympärillä

Videot

Lähikuva pallomaisesta tähtijoukosta 47 Tucanae
Lähikuva pallomaisesta tähtijoukosta 47 Tucanae