Taiteilijan tekemä animaatio HD 45166:stä, joka on löydetyistä massiivisista tähdistä kaikkein magneettisin

Tämä video näyttää taiteilijan animaation HD 45166:sta, eli massiivisesta tähdestä, jolla on hiljattain havaittu olevan voimakas 43000 gaussin suuruinen magneettikenttä. Tämä on voimakkain massiivisesta tähdestä koskaan havaittu magneettikenttä. Magneettikenttä vangitsee tähdestä pois puhaltavien hiukkasten voimakkaat tuulet, jotka ympäröivät tähteä kaasumaisessa kuoressa, kuten tässä on kuvattu.

Havainto lisää tietoamme magnetarien alkuperästä, jotka ovat kompakteja kuolleita tähtiä, joiden magneettikentät ovat vähintään miljardi kertaa vahvempia kuin HD 45166:ssa. Tähtitieteilijät uskovat, että tämä tähti päättää päivänsä magnetarina. Kun se romahtaa oman painovoimansa alla, sen magneettikenttä vahvistuu, ja tähdestä tulee lopulta hyvin kompakti ydin, jonka magneettikenttä on noin 100 biljoonaa gaussia tehden siitä maailmankaikkeuden voimakkaimman magneetin.

HD 45166 on osa kaksoistähtijärjestelmää. Taustalla vilahtaa HD 45166:n kumppani, joka on tavallinen sininen tähti, jonka on havaittu kiertävän paljon suuremmalla etäisyydellä kuin aiemmin on raportoitu.

Oikeudet:

ESO/L. Calçada

Videosta

Tunnistus:eso2313b
Kieli:fi
Julkaisupäivä:17. elokuuta 2023 20:00
Vastaavat julkaisut:eso2313
Kesto:19 s
Frame rate:25 fps

Kohteesta


Ultra HD (info)


HD


Medium

Video podcast
5,1 MB

For Broadcasters