The central hall at the Paranal Residencia

Panoramic view of the central hall at the Paranal Residencia, with a swimming pool and the main indoor garden. The light for this central part of the building comes through a 35-metre-diameter dome in the ceiling. At the centre of the dome, an umbrella-shaped blackout curtain automatically opens at sunset, to avoid any escape of artificial light, potentially dangerous for astronomical observations. The curtain closes automatically at sunrise and remains folded during the day. The garden and the swimming pool keep a certain level of humidity inside the building, providing a more comfortable environment for the people who work at one of the driest sites on Earth. This award-winning construction was designed by German architects Auer+Weber.

Credit:

ESO/José Francisco Salgado (josefrancisco.org)

Bookmark and Share

About the Image

Id:vlt-jfs_6684
Type:Photographic
Release date:26 July 2010, 17:15
Size:4256 x 2832 px

About the Object

Name:Paranal
Type:• Unspecified : Technology : Observatory : Facility
• X - Paranal

Image Formats

Large JPEG
4.3 MB
Screensize JPEG
415.4 KB

Zoomable


Wallpapers

1024x768
514.5 KB
1280x1024
774.2 KB
1600x1200
1.0 MB
1920x1200
1.2 MB
2048x1536
1.5 MB

Also see our