ALMA lokaliseert vroege sterrenstelsels

Een team astronomen heeft de ALMA-telescoop (de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) gebruikt om meer dan 100 van de meest ‘vruchtbare’ stervormende sterrenstelsels in het vroege heelal te lokaliseren.

De beste kaart tot nu toe van deze verre, stoffige melkwegstelsels was gemaakt met de Atacama Pathfinder Experiment (APEX), maar deze waarnemingen waren niet scherp genoeg om deze sterrenstelsels ondubbelzinnig te identificeren in afbeeldingen op andere golflengten. ALMA had slechts twee minuten per sterrenstelsel nodig om hen te identificeren in een relatief klein gebied, 200 keer kleiner dan de grote APEX-vlekken, en met drie keer zo grote gevoeligheid.

Deze afbeelding toont zes sterrenstelsels die te zien zijn in de scherpe nieuwe ALMA-observaties (in rood). De grote cirkels wijzen de gebieden aan waar de sterrenstelsels zijn ontdekt met APEX. De afbeeldingen van deze telescoop waren niet scherp genoeg om de identiteit van de stelsels vast te stellen; in iedere cirkel verschijnen vele kandidaten. De ALMA-waarnemingen, op submillimeter-golflengten, zijn bedekt met een infrarood-beeld van het gebied, zoals gezien door de IRAC-camera op de Spitzer Ruimtetelescoop (blauw gekleurd).

Credit:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), APEX (MPIfR/ESO/OSO), J. Hodge et al., A. Weiss et al., NASA Spitzer Science Center

Over de afbeelding

Id:eso1318b
Taal:nl
Type:Collage
Publicatiedatum:17 april 2013 12:00
Gerelateerde berichten:eso1318
Grootte:1660 x 1133 px

Over het object

Naam:Chandra Deep Field South, Galaxies
Type:Early Universe : Galaxy

Afbeeldingstypen

Grote JPEG
345,9 KB

Kleuren & filters

BandTelescoop
Infrarood Spitzer Space Telescope
IRAC (Spitzer)
MillimeterAtacama Large Millimeter/submillimeter Array