De ijzige manen van Jupiter

Deze Foto van de Week toont twee ijzige manen van Jupiter, Ganymedes en Europa, in het infrarood vastgelegd door het SPHERE-instrument van ESO's Very Large Telescope. Terwijl Europa even groot is als onze eigen maan, is Ganymedes de grootste maan in het hele zonnestelsel - zelfs groter dan de planeet Mercurius!

Hun banen rond Jupiter zijn enigszins elliptisch; ze naderen en wijken tijdens elke baan van de planeet af. Dit zorgt ervoor dat de manen periodiek worden uitgerekt en samengedrukt door de zwaartekracht van Jupiter. Dit creëert op zijn beurt wrijvingswarmte die het binnenste van de manen verwarmt en ze geologisch actief maakt. Vooral in Europa zullen actieve pluimen en geisers waarschijnlijk opstijgen uit de oceanen van vloeibaar water die onder de dikke laag oppervlakte-ijs liggen.

Deze nieuwe afbeeldingen en spectra, gepubliceerd in tweestudies door Oliver King en Leigh N. Fletcher van de Universiteit van Leicester in het VK, hebben het mogelijk gemaakt om de overvloed aan chemische soorten op het gevlekte oppervlak van deze manen te schatten. De onderzoekers ontdekten dat de heldere gebieden van Ganymedes voornamelijk bestaan ​​uit waterijs met hints van verschillende zouten, en dat ze recenter zijn gevormd dan de oudere, donkere vlekken, waarvan de samenstelling nog steeds een mysterie is.

Het is een uitdaging om deze manen te observeren met telescopen op de grond, omdat ze op 3 tot 5 kilometer afstand slechts de grootte van een munt van € 1 hebben. De atmosfeer van de aarde zou deze beelden volledig vertroebelen, maar de adaptieve optica van SPHERE corrigeert deze vervormingen en levert zeer scherpe beelden op, zelfs bij details die zo klein zijn als 150 km.

Link:

  • Individuele foto’s van Europa and Ganymedes (123 & 4).

 

Credit:

ESO/King & Fletcher. Jupiter background image: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M. H. Wong (University of California, Berkeley) and the OPAL team.

Over de afbeelding

Id:potw2241a
Taal:nl
Type:Collage
Publicatiedatum:10 oktober 2022 06:00
Grootte:6750 x 4108 px

Over het object

Naam:Europa, Ganymede
Type:Solar System : Planet : Satellite

Afbeeldingstypen

Grote JPEG
1,5 MB

Inzoomen


Achtergrond

1024x768
120,1 KB
1280x1024
168,4 KB
1600x1200
219,1 KB
1920x1200
248,4 KB
2048x1536
313,6 KB