Persbericht

ESO en Chili tekenen overeenkomst over E-ELT

13 oktober 2011

Tijdens een ceremonie die vandaag in Santiago (Chili) is gehouden, hebben de Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Alfredo Moreno, en de algemeen directeur van ESO, Tim de Zeeuw, een overeenkomst omtrent de European Extremely Large Telescope (E-ELT) ondertekend. Deze overeenkomst tussen ESO en de Chileense regering omvat de schenking van grond voor de telescoop, een lange-termijnconcessie voor de inrichting van een beschermd gebied eromheen en steun van de Chileense regering bij de vestiging van de E-ELT.

De European Extremely Large Telescope, die een bijna veertig meter grote hoofdspiegel zal krijgen, wordt wel ’s werelds grootste oog op de hemel genoemd. In maart 2010 werd de berg Cerro Armazones in de omgeving van de Chileense stad Antofagasta door ESO uitgekozen als de toekomstige locatie van de E-ELT. De nieuwe telescoop zal deel uitmaken van de Paranal-sterrenwacht, waartoe al de Very Large Telescope (VLT), de VLT Interferometer en de Survey Telescopen behoren. Cerro Paranal is slechts twintig kilometer van Cerro Armazones verwijderd, en veel van de bestaande infrastructuur kan tussen de twee locaties worden gedeeld.

De overeenkomst vormt een nieuwe belangrijke bijdrage aan de wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen Chili en ESO, die in 1963 begon met de ondertekening van de eerste overeenkomst. ESO en Chili werken samen in tal van astronomie-gerelateerde projecten, niet alleen op het gebied van instrumentatie en technologie, maar ook bij de opleiding van wetenschappers, ingenieurs en technici.  Deze samenwerking is gericht op de verdere ontwikkeling van de astronomische kennis in Chili, dat een van de belangrijkste astronomische regio’s ter wereld is.

Deze overeenkomst maakt het mogelijk om de E-ELT te bouwen als onderdeel van het VLT-systeem. Ze vergroot ook onze betrokkenheid en samenwerking met de Chileense samenleving en zal nieuwe mogelijkheden creëren voor belangrijke ontdekkingen en technologische vooruitgang,’ zegt Tim de Zeeuw, algemeen directeur van ESO.

De overeenkomst omvat de schenking van 189 km2 grond rond Cerro Armazones voor de bouw van de E-ELT, evenals een concessie voor vijftig jaar voor het 362 km2 grote gebied daaromheen, die de E-ELT zal beschermen tegen lichtvervuiling en mijnbouwactiviteiten. Opgeteld bij de huidige 719 km2 grond rond Cerro Paranal bereikt het beschermde gebied rond het Paranal-Armazones-complex een omvang van 1270 km2.

De Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Alfredo Moreno, zegt: ‘Chili heeft de helderste hemels op aarde en biedt onderdak aan de belangrijkste centra voor astronomische waarnemingen. Ze behoren tot onze rijkdommen en maken deel uit van onze bijdrage aan de mensheid. De aanwezigheid van ESO en het E-ELT-project in ons land laat duidelijk zien hoe groot het Chileense aandeel in de bevordering van technologie en wetenschap is.

De Chileense regering heeft ook infrastructurele ondersteuning toegezegd, zoals het onderhoud van het wegenstelsel dat de sterrenwachten met Antofagasta verbindt en hulp bij het aansluiten van de Paranal-sterrenwacht op het nationale elektriciteitsnet en bij het onderzoek naar mogelijke duurzame oplossingen voor de stroomvoorziening.

In ruil daarvoor breidt ESO het overeengekomen aandeel van tien procent in de waarnemingstijd voor voorstellen van Chileense astronomen uit tot de E-ELT. Ten minste driekwart van deze voorstellen zal worden toegewezen aan voorstellen van Chileense astronomen die samenwerken met astronomen van de ESO-lidstaten. Dit zal internationale samenwerkingen – een fundamenteel ingrediënt van een wetenschappelijk megaproject als dit – helpen bevorderen. 

De E-ELT is ESO’s meest ambitieuze plan tot nu toe. Vanaf de eerste waarnemingen, die gepland staan voor het begin van het volgende decennium, zal de E-ELT de grootste wetenschappelijke uitdagingen van onze tijd aanpakken en op jacht gaan naar een aantal opmerkelijke primeurs, zoals het opsporen van aarde-achtige planeten rond andere sterren waar leven zou kunnen zijn.

Meer informatie

ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, is de belangrijkste intergouvernementele sterrenkundeorganisatie in Europa, en het meest productieve astronomische observatorium ter wereld. Zij wordt ondersteund door vijftien landen: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerp, de bouw en het beheer van krachtige grondobservatoria die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. ESO speelt ook een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op sterrenkundig gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staan ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld, en twee surveytelescopen: VISTA werkt in het infrarood en is de grootste surveytelescoop ter wereld en de VLT Survey Telescope is de grootste telescoop die uitsluitend is ontworpen om de hemel in zichtbaar licht in kaart te brengen. Ook is ESO de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA, het grootste sterrenkundige project van dit moment. Daarnaast bereidt ESO momenteel de bouw voor van de Europese Extremely Large optische/nabij-infrarood Telescoop (E-ELT), een telescoop van de 40-meterklasse die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

Links

Contact

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3143
Mobiel: +56 9 98 95 81 25
E-mail: mtarengh@eso.org

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49-89-3200-6761
Mobiel: +49-173-3872-621
E-mail: lars@eso.org

Marieke Baan (Perscontact Nederland)
ESO Science Outreach Network en NOVA Informatie Centrum
Tel: +31(0)20-5257480
E-mail: eson-netherlands@eso.org

Connect with ESO on social media

Dit is een vertaling van ESO-persbericht eso1139.

Over dit bericht

Persberichten nr.:eso1139nl
Naam:Cerro Armazones, Extremely Large Telescope
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Extremely Large Telescope

Afbeeldingen

Land around E-ELT and VLT (artist’s impression)
Land around E-ELT and VLT (artist’s impression)
Alleen in het Engels
Signature of the agreement for the donation of land for the E-ELT
Signature of the agreement for the donation of land for the E-ELT
Alleen in het Engels
Land around E-ELT and VLT (artist’s impression)
Land around E-ELT and VLT (artist’s impression)
Alleen in het Engels
Historical photo from the early site testing of Armazones
Historical photo from the early site testing of Armazones
Alleen in het Engels
The E-ELT on Cerro Armazones (artist's impression)
The E-ELT on Cerro Armazones (artist's impression)
Alleen in het Engels

Video's

The area around Paranal and Armazones
The area around Paranal and Armazones
Alleen in het Engels