Persbericht

ESO bouwt ’s werelds grootste ‘oog op de hemel’

11 juni 2012

ESO gaat het grootste optische/infrarood observatorium ter wereld bouwen. De ESO-Raad heeft op een bijeenkomst in Garching vandaag de bouw van de European Extremely Large Telescope (E-ELT) goedgekeurd. De E-ELT zal begin volgend decennium operationeel zijn.

De ESO-Raad (het bestuur van ESO) vergaderde vandaag op het ESO-hoofdkantoor in Garching, Duitsland. De start van de E-ELT was het belangrijkste agendapunt. De E-ELT wordt een telescoop met een gesegmenteerde spiegel van 39,3 meter en komt op Cerro Armazones in Noord-Chili, dicht bij ESO’s Paranal-sterrenwacht.

Alle ESO-lidstaten hebben al hun sterke steun uitgesproken voor het E-ELT-project (zie eso1150). De Raad heeft vandaag ingestemd met een resolutie voor de goedkeuring van de E-ELT en een eerste serie krachtige instrumenten, onder voorbehoud van ‘ad referundum’-stemmingen door de regeringen van een aantal lidstaten.

Om de start van het programma goed te keuren, moest twee derde van het aantal lidstaten (ten minste tien) vóór stemmen. Op de vergadering van de Raad stemden Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland, Nederland, Zweden en Zwitserland voor de start van het E-ELT-programma. Vier andere landen stemden vóór ‘ad referendum’: België, Finland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De overige vier lidstaten bereiden zich actief voor om in de nabije toekomst deel te nemen aan het project.

Volgens de resolutie gaat het project echt van start als de toegezegde bijdragen van de lidstaten boven de 90% van het in totaal 1,083 miljard euro kostende project (prijzen van 2012) zitten, zoals eind 2011 is afgesproken.

De eerste grote industriële E-ELT-contracten moeten volgens de huidige planning binnen het komende jaar zijn goedgekeurd en grotendeels gefinancierd. Deze planning biedt genoeg tijd om aan de voorwaarden te voldoen: de stemmingen door België, Finland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, de deelname aan het project door andere lidstaten, en de voltooiing door Brazilië van zijn ratificatie-proces.

“Dit is een uitstekende uitkomst en een belangrijke dag voor ESO. We kunnen nu op schema doorgaan met dit gigantische project”, zegt ESO-directeur-generaal Tim de Zeeuw.

De eerste contracten voor het project zijn al overeengekomen. Kort voor de vergadering van de Raad werd een contract getekend voor een gedetailleerde ontwerpstudie voor de M4 adaptieve spiegel van de telescoop. Dit is een van onderdelen die de meeste tijd in beslag gaan nemen en een vroege start was essentieel. Meer details in ann12032.

Ontwerpwerk voor de route van de weg naar de top van Cerro Armazones, waar de E-ELT wordt gebouwd, is al aan de gang, en andere werkzaamheden ter plekke zullen dit jaar van start gaan, zoals de voorbereiding van de toegangsweg naar de top en het vlak maken van de bergtop zelf.

“De E-ELT zal ESO’s leidende positie in de komende decennia waarborgen en een bijzondere oogst aan wetenschappelijke resultaten opleveren”, concludeert de voorzitter van de ESO-Raad, Xavier Barcons.

Meer informatie

Het jaar 2012 staat in het teken van de vijftigste verjaardag van de oprichting van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). ESO is de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie in Europa en de meest productieve sterrenwacht ter wereld. Zij wordt ondersteund door vijftien landen: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van grote sterrenwachten die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. Ook speelt ESO een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op astronomisch gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staan ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld, en twee surveytelescopen: VISTA werkt in het infrarood en is de grootste surveytelescoop ter wereld en de VLT Survey Telescope is de grootste telescoop die uitsluitend is ontworpen om de hemel in zichtbaar licht in kaart te brengen. ESO is ook de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA, het grootste astronomische project van dit moment. Daarnaast bereidt ESO momenteel de bouw voor van de Europese Extremely Large optical/near-infrared Telescope (E-ELT), een telescoop van de 40-meterklasse die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

Links

Contact

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Mobiel: +49 173 3872 621
E-mail: lars@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobiel: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Valentina Rodríguez
ePOD Coordinator in Chile
Santiago, Chile
Tel: +562 4633123
E-mail: vrodrigu@eso.org

Marieke Baan (Perscontact Nederland)
ESO Science Outreach Network en NOVA Informatie Centrum
Tel: +31(0)20-5257480
E-mail: eson-netherlands@eso.org

Connect with ESO on social media

Dit is een vertaling van ESO-persbericht eso1225.

Over dit bericht

Persberichten nr.:eso1225nl
Naam:Extremely Large Telescope
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Extremely Large Telescope

Afbeeldingen

Artist’s impression of the ELT
Artist’s impression of the ELT
Alleen in het Engels
Artist’s impression of the E-ELT at night
Artist’s impression of the E-ELT at night
Alleen in het Engels
Artist’s impression of the ELT
Artist’s impression of the ELT
Alleen in het Engels
The ESO Council during their meeting in Garching on 11–12 June 2012
The ESO Council during their meeting in Garching on 11–12 June 2012
Alleen in het Engels

Video's

Closing in on the E-ELT
Closing in on the E-ELT
Alleen in het Engels
Closing in on the E-ELT at sunset and the start of observations
Closing in on the E-ELT at sunset and the start of observations
Alleen in het Engels
E-ELT compilation 2012
E-ELT compilation 2012
Alleen in het Engels