eso1232nl — Organisatiepersbericht

Kies wat de VLT waarneemt & Twitter jezelf naar de VLT!

ESO viert 50-jarig bestaan met twee grote prijsvragen

8 augustus 2012

ESO bouwt en beheert enkele van de meest geavanceerde telescopen ter wereld, waaronder de Very Large Telescope (VLT) op de Paranal-sterrenwacht. Deze enorme machines hebben vele fascinerende ontdekkingen over het heelal gedaan. Voor de eerste keer in de geschiedenis kun je nu zelf bepalen wat er met de VLT wordt waargenomen en zelfs een schitterende reis winnen naar Chili’s adembenemende Atacama-woestijn, om bij de waarnemingen te assisteren.

De eerste van onze jublileumprijsvragen heet Kies wat de VLT waarneemt.

Gewoonlijk moeten astronomen lang van tevoren een gedetailleerd plan indienen dat beschrijft waarom ze de VLT willen gebruiken, en slechts enkelen van hen krijgen die kans. Maar jij krijgt het een stuk gemakkelijker. 

ESO heeft al een voorselectie gemaakt van enkele interessante hemelobjecten die op de dag dat ESO vijftig jaar bestaat – 5 oktober 2012 – waarneembaar zijn en bovendien in het beeldveld van de VLT passen [1]. Het enige wat jij hoeft te doen is je stem uitbrengen op het object dat je het leukst vindt. Het object met de meeste stemmen zal op de dag dat ESO vijftig jaar bestaat – op 5 oktober 2012 dus – worden waargenomen.

Onder de deelnemers zullen een hoofdprijs en tien troostprijzen worden verdeeld (je hoeft niet op het winnende object te hebben gestemd). De winnaar van de hoofdprijs krijgt een van de nieuwste iPad, de anderen ontvangen ESO-uitgaven, waaronder boeken, dvd’s en andere goodies.

En wat dacht je van een bezoek aan de VLT, om zelf te assisteren bij de waarnemingen van het winnende object?

Om daar kans op te maken, moet je meedoen aan onze tweede wedstrijd: Twitter jezelf naar de VLT! We nodigen je uit om te twitteren (in een van de officiële talen van de ESO-lidstaten) waarom jij de VLT van de ESO-sterrenwacht op Paranal zou willen bezoeken. Een jury zal bepalen wie de gelukkige winnaar is van een reis, inclusief verblijf, naar Chili. De winnaar krijgt de gelegenheid om, op tijd voor ESO’s jubileum op 5 oktober 2012, een bezoek te brengen aan de VLT, en degene te zijn die het geselecteerde object van de Kies wat de VLT waarneemt-prijsvraag waarneemt. Als onderdeel van onze jubileumviering zullen de waarnemingen ook wereldwijd worden gestreamed.

De uiterste inzenddatum voor beide prijsvragen is 31 augustus 2012, om 23.59.59 uur MEZT. Gedetailleerdere informatie en de spelregels voor beide prijsvragen zijn beschikbaar op de ESO-website.

Noten

[1] De VLT is een feite een hele grote telelens, en heeft dus een klein beeldveld. Dat betekent dat een groot object, zoals de Orionnevel of de Carinanevel niet in één keer met de VLT in beeld kan worden gebracht. Om je te helpen kiezen, heeft ESO – aan de hand van opnamen van de Digitized Sky Survey – zwart-witvoorvertoningen van de genomineerde objecten gemaakt. Natuurlijk zal de uiteindelijke VLT-opname er veel beter uitzien.

Meer informatie

Het jaar 2012 staat in het teken van de vijftigste verjaardag van de oprichting van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). ESO is de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie in Europa en de meest productieve sterrenwacht ter wereld. Zij wordt ondersteund door vijftien landen: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van grote sterrenwachten die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. Ook speelt ESO een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op astronomisch gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staan ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld, en twee surveytelescopen: VISTA werkt in het infrarood en is de grootste surveytelescoop ter wereld en de VLT Survey Telescope is de grootste telescoop die uitsluitend is ontworpen om de hemel in zichtbaar licht in kaart te brengen. ESO is ook de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA, het grootste astronomische project van dit moment. Daarnaast bereidt ESO momenteel de bouw voor van de Europese Extremely Large optical/near-infrared Telescope (E-ELT), een telescoop van de 40-meterklasse die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

Links

Contact

Drs. Marieke Baan
Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA)
Amsterdam, Nederland
Tel: +3120-5257480
E-mail: h.m.baan@uva.nl

Douglas Pierce-Price
Public Information Officer, ESO
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6759
E-mail: dpiercep@eso.org

Olivier R. Hainaut
ESO Astronomer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6752
Mob: +49 151 2262 0554
E-mail: ohainaut@eso.org

Oana Sandu
Community Coordinator for the Education and Public Outreach Department, ESO
Garching bei München, Germany
Mob: +49 176 943 942 20
E-mail: osandu@eso.org

Connect with ESO on social media

Dit is een vertaling van ESO-persbericht eso1232.

Over dit bericht

Persberichten nr.:eso1232nl
Naam:Contest
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Very Large Telescope

Afbeeldingen

Twee prijsvragen voor ESO’s 50-jarige bestaan
Twee prijsvragen voor ESO’s 50-jarige bestaan