La Silla Sterrenwacht

ESO’s eerste sterrenwacht

De La Silla Sterrenwacht ligt aan de rand van de Chileense Atacamawoestijn, een van de droogste en dunbevolktste gebieden ter wereld, op 600 kilometer ten noorden van de Chileense hoofdstad Santiago en op een hoogte van 2400 meter. Net als andere observatoria in dit gebied bevindt La Silla zich ver van bronnen van lichtvervuiling, waardoor het tot de donkerste plekken op aarde behoort. La Silla is al sinds de jaren zestig een ESO-bolwerk. Hier heeft ESO twee van ’s werelds meest productieve telescopen in de 4-meterklasse in bedrijf.

De 3,58-meter New Technology Telescope (NTT) (NTT) heeft de weg gebaand voor nieuwe telescooptechnieken en -ontwerpen. Hij was de eerste ter wereld met een computergestuurde hoofdspiegel (actieve optiek), een techniek die door ESO is ontwikkeld en nu bij de meeste grote telescopen worden toegepast.

De 3,6-meter ESO-telescoop is uitgerust met de beste ‘exoplanetenjager’ ter wereld: HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher), een ongekend nauwkeurige spectrograaf.

De La Silla Sterrenwacht is de eerste sterrenwacht van wereldklasse die gecertificeerd is volgens de ISO 9001-norm voor kwaliteitsmanagement.

De infrastructuur op La Silla wordt ook door veel van de ESO-lidstaten voor speciale doeleinden gebruikt. Het gaat daarbij onder meer om de Zwitserse 1,2-meter Leonard Euler-telescoop, en de Rapid-Eye Mount-telescoop (REM) en de TAROT-telescoop – twee automatische telescopen voor het waarnemen van gammaflitsen. Daarnaast staan op La Silla nog ‘gewone’ waarneemfaciliteiten, zoals de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop en de Deense 1,54-meter telescoop. De 67 miljoen pixels tellende Wide Field Imager van de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop heeft vele verbluffende foto’s van hemelobjecten gemaakt, waarvan sommige de icoonstatus hebben bereikt.

“Kaart
La Silla site map. Bron: ESO

Een rondleiding bij het La Silla Observatorium

Virtual Tour at La Silla Observatory
Klik op de afbeelding voor een virtuele rondleiding in en rond La Silla.


Alleen tijdens de Chileense nacht! Gedurende de dag laat de webcam het laatste beeld zien voor zonsopgang. Met de rode letters wordt aangegeven welke telescopen nu waarnemen. (T—de 3,6-meter ESO-telescoop, N—New Technology Telescope en D—de 2,2-meter MPG/ESO telescoop). Zie meer op La Silla - All Sky Camera.

Bezoek het La Silla Observatorium

Onderzoek met de telescopen op La Silla

Met jaarlijks ongeveer 300 getoetste publicaties op basis van onderzoek op La Silla, staat deze sterrenwacht nog steeds aan het front van de sterrenkunde. La Silla heeft een enorm aantal wetenschappelijke ontdekkingen opgeleverd, waaronder een aantal ‘primeurs’. De HARPS-spectrograaf is de onbetwiste kampioen in het opsporen van lichte exoplaneten. Hij heeft het planetenstelsel rond de ster Gliese 581 ontdekt, dat mogelijk de eerste rotsachtige planeet in een leefbare zone buiten het zonnestelsel bevat (eso0722). Verscheidene telescopen op La Silla hebben een cruciale rol gespeeld bij de ontdekking van het verband tussen gammaflitsen – de meest energierijke explosies in het heelal sinds de oerknal – en de explosies van zware sterren. Sinds 1987 speelt ESO’s La Silla-sterrenwacht ook een belangrijke rol bij het onderzoek van de meest nabije recente supernova, SN 1987A.

Meer over wetenschap bij La Silla

Meer over de La Silla-sterrenwacht

Timelapse van de La Silla-sterrenwacht

View larger timelapse

La Silla Trailer

Download the trailer from the Video archive.

Telescopes currently operated by ESO

New Technology Telescope
ESO 3.6-metre telescope

 

 

 

Did you know?
Stars form in dense clouds of the interstellar medium, but even in these densest regions the pressure is comparable to the most tenuous vacuum created in a laboratory on Earth. In these clouds, the temperatures are below -200 degrees Celsius.

Did you know?
The skies over the ESO sites in Chile are so dark that on a clear moonless night it is possible to see your shadow cast by the light of the Milky Way alone.

 

La Silla on Google Map

View larger map