Meerdere beelden van het sterrenstelsel NGC 4303, zoals waargenomen met VLT en ALMA (met verklarende tekst)

 

Deze video toont opnamen op vele verschillende golflengten van NGC 4303, een spiraalstelsel met een balk van sterren en gas in zijn centrum, op ongeveer 46 miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Maagd. De waarnemingen zijn gedaan met de Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) van ESO’s Very Large Telescope (VLT) en de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), waar ESO een van de partners van is.

De eerste twee opnamen zijn gebaseerd op MUSE-gegevens. Eerst wordt de emissie in groen, rood en infrarood (g, r, i) getoond, die wordt gebruikt om de verdeling van jonge sterren te laten zien. Deze opname vloeit over in een combinatie van g, r, i-emissie en straling van warme wolken van waterstofgas (Hα), tweemaal geïoniseerde zuurstof – [OIII] — en eenmaal geïoniseerde zwavel — [SII] —, elementen die op de aanwezigheid van pasgeboren sterren wijzen.

De volgende opname toont alleen de ALMA-gegevens. ALMA werd gebruikt om wolken van koud moleculair gas in kaart te brengen, die de grondstof leveren voor de vorming van sterren. In zo’n moleculaire wolk kunnen zich tienduizenden sterren vormen, maar deze stellaire kraamkamers zijn onzichtbaar voor het menselijk oog – ze zijn alleen waarneembaar via de radiogolven die door koolstofmonoxide-moleculen (CO) worden uitgezonden.

De opname daarna is een combinatie van alle MUSE- en ALMA-gegevens, die een kleurrijk kosmisch vuurwerk vormen en astronomen helpt om het stervormingsproces te ontrafelen.

De opnamen zijn gemaakt in het kader van het Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS)-project, waarvoor op uiteenlopende golflengten hoge-resolutie waarnemingen worden gedaan van nabije sterrenstelsels.

Credit:

ESO/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/PHANGS

Over de video

Id:eso2110b
Taal:nl
Publicatiedatum:16 juli 2021 14:00
Gerelateerde berichten:eso2110
Duur:17 s
Frame rate:25 fps

Over het object

Naam:NGC 4303
Type:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
4,4 MB

For Broadcasters