Inzoomen op Sgr A*, het zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel

Zie hoe deze video inzoomt op het zwarte gat Sgr A* in het centrum van ons Melkwegstelsel. We openen met een overzichtsfoto van de Melkweg en duiken dan in de dichte wolken van gas en stof in het Melkwegcentrum. De daar aanwezige sterren worden al tientallen jaren waargenomen met ESO’s Very Large Telescope en ESO’s Very Large Telescope Interferometer. De banen van de sterren die zich het dichtst bij Sgr A* bevinden, worden door de immense zwaartekracht van het zwarte gat vervormd. Uiteindelijk komen we terecht bij Sgr A*, waarvan de EHT Collaboration voor het eerst een foto van heeft gemaakt. Het zwarte gat is herkenbaar als het donkere gebied in het midden – de zogeheten schaduw – en is omgeven door ring van lichtgevend gas en stof. 

De verschillende waarnemingen die voor deze video zijn gebruikt, zijn op verschillende tijdstippen en door verschillende teams met verschillende faciliteiten gedaan, en samengevoegd voor het inzoom-effect. De eerste beelden gaan van zichtbare golflengten tot aan het infrarood; het allerlaatste beeld is op radiogolflengten vastgelegd.

Credit:

ESO/L. Calçada, N. Risinger (skysurvey.org), DSS, VISTA, VVV Survey/D. Minniti DSS, Nogueras-Lara et al., Schoedel, NACO, GRAVITY Collaboration, EHT Collaboration (Music: Azul Cobalto)

Over de video

Id:eso2208-eht-mwb
Taal:nl
Publicatiedatum:12 mei 2022 15:07
Gerelateerde berichten:eso2208-eht-mw
Duur:52 s
Frame rate:25 fps

Over het object

Naam:Black hole
Type:Milky Way : Galaxy : Component : Central Black Hole

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
9,2 MB

For Broadcasters