Meddelande

Spegelämnet för ELT:s M5-spegel har färdigställts

15 maj 2024

M5, den femte spegeln i strålgången i ESO:s Extremely Large Telescope (ELT), har nått en viktig milstolpe: spegelämnet, det formade materialstycke som ska poleras och bli en spegel, har precis färdigställts. ELT kommer att ha totalt fem speglar och M5 är den minsta av dessa - men att konstruera spegelämnet var ingen lätt uppgift. Det franska företaget Mersen Boostec tillverkade den i sina anläggningar nära Tarbes i sydvästra Frankrike.

M5 är en elliptisk och helt plan spegel med måtten 2,7 x 2,2 meter, konstruerad av sex sammanfogade segment. Storleken verkar kasnke inte mycket i jämförelse med ELT:s enorma 39-meters primärspegel, men M5  är den största tip-tilt-spegeln som hittills har konstruerats.

M5 är tillsammans med M4 en avgörande komponent i ELT:s adaptiva optiksystem: de samverkar på ett unikt sätt för att ELT ska kunna ta extremt skarpa bilder och kompensera för störningar som orsakas av teleskopmekanismer, vindvibrationer och atmosfärisk turbulens. För att stabilisera bilderna kommer M5 att justera sin position 10 gånger per sekund, utan att samtidigt böjas.

För att möta denna utmaning tillverkade Mersen Boostec M5-ämnet av ett mycket speciellt material: kiselkarbid, som mycket styvt samtidigt som det är väldigt lätt. På ytan avsattes ett tunt lager av kiselkarbid atom för atom för att säkerställa att ämnets ska kunna poleras med en noggrannhet på mindre än en hundradel av tjockleken på ett människohår.

Det franska företaget Safran Reosc, som nu har tagit emot spegelämnet, kommer att inspektera och integrera det med sitt spegelstöd, polera det spegelämnet och leverera den utrustning som krävs för dess hantering, transport, drift och underhåll. Det spanska företaget SENER Aeroespacial designar, konstruerar och verifierar att spegelspegel, samt dess kontrollsystem och övriga komponenter, möter de hårt ställda kraven.

ESO:s Extremely Large Telescope, “världens största öga mot himlen”, kommer att ta sig an vår tids största astronomiska utmaningar och utlovar banbrytande upptäckter när det tas i drift senare detta årtionde. Konstruktionen av dess individuella komponenter, som M5, tvingar fram de absolut senaste tekniska lösningarna.

Länkar

Om meddelandet

ID:ann24008

Bilder

Spegelämnet för M5 inspekteras vis Mersen Boostec
Spegelämnet för M5 inspekteras vis Mersen Boostec
ELT:s M5-spegel (datorframställd bild)
ELT:s M5-spegel (datorframställd bild)

Videor

Den minsta ELT-spegeln är en stor utmaning | ELT Updates
Den minsta ELT-spegeln är en stor utmaning | ELT Updates
Datorframställd animering som visar M5-spegelns tip-tilt-rörelse
Datorframställd animering som visar M5-spegelns tip-tilt-rörelse
Videosammanställning av M5-spegeln
Videosammanställning av M5-spegeln