Europeiska antenner vid ALMA:s driftstödcentrum

I detta foto ser vi antenner som snart ska ingå i ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array). De tre antennerna i förgrunden, samt även några av de i bakgrunden, levererades av ESO som en del av dess bidrag till ALMA. Leveransen gjordes enligt ett avtal med det europeiska AEM-konsortiet [1]. Totalt bidrar ESO med 25 av de 12-metersantennerna som ingår i ALMA. Ytterligare tjugofem 12-metersantenner levereras av den nordamerikanska partnern i ALMA och den resterande delen, en uppsättning av tolv antenner med diameter 7 meter och fyra 12-metersantenner som tillsammans utgör Atacama Compact Array, levereras av ALMA:s ostasiatiska partner.

Här ser vi antennerna vid ALMA:s driftstödcentral OSF (Operations Support Facility) som ligger 2900 meter över havet i utkanterna av de chilenska Anderna. Antennerna i förgrunden är i området som kallas AEM Site Erection Facility, där antennerna sätts ihop och genomgår stränga tester innan de lämnas över till observatoriet. Hos antennerna längre bak i bilden, som har redan överlämnats, pågår ytterligare tester eller så installeras deras känsliga mottagare. När antennerna är färdigställda transporteras de till ALMA:s driftplats, Array Operations Site, uppe på Chajnantorplatån, 5000 meter över havet. Där tillsammans med de andra antennerna blir de delar av antennuppställningen som utgör ALMA och som arbetar med några av de mest grundläggande frågorna om våra kosmiska urspung. Även när alla antenner är färdiga kommer OSF att förbli centrum för den dagliga driften av ALMA, som en arbetsplats för både astronomer och för arbetslagen som har ansvar för underhåll av observatoriet.

Vid horisonten ser man bergskedjan Anderna, där den högsta toppen tillhör den konformade vulkanen Licancabur. Licancabur markerar gränsen mellan Chile och Bolivia och dominerar landkapet i området.

ALMA är en internationell anläggning för astronomi och är ett samarbete mellan Europa, Nordamerika och Ostasien i samverkan med Chile. Bygget och driften av ALMA leds för Europas del av ESO, för Nordamerika av National Radio Astronomy Observatory (NRAO), som drivs av Associated Universities, Inc. (AUI), och för Ostasien av Nationella astronomiska observatoriet i Japan (NAOJ). Joint ALMA Observatory (JAO) ger gemensam ledning och gemensam organisation för bygget, driftsättning och drift av ALMA.

Notes

[1] AEM-konsortiet består av Thales Alenia Space, European Industrial Engineering och MT-Mechatronics.

Länkar

Källa:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

Om bilden

ID:potw1326a
Språk:sv
Typ:Foto
Publiceringsdatum:1 juli 2013 10:00
Storlek:5616 x 3744 px

Om objektet

Namn:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
Typ:Unspecified : Technology : Observatory : Facility

Bildformat

Originalstorlek
32,6 MB
Stor jpeg
5,1 MB
Skärmstor jpeg
284,2 kB

Zoombar


Skrivbordsunderlägg

1024x768
310,5 kB
1280x1024
476,6 kB
1600x1200
672,6 kB
1920x1200
831,5 kB
2048x1536
1,0 MB