Pressmeddelande

Ljus ur mörkret

16 januari 2013

En ny stämningsfull bild från ESO visar upp ett mörkt moln där nya stjärnor håller på att bildas, tillsammans med en hop starkt lysande stjärnor som redan tittat fram från sin dammiga barnkammare. Den nya bilden är tagen av MPG/ESO:s 2,2-metersteleskop vid La Silla-observatoriet i Chile, och det är den bästa bilden i synligt ljus hittills av detta sällan studerade objekt.

Till vänster i denna nya bild finns en mörk pelare som liknar ett rökmoln och till höger en grupp av starkt lysande stjärnor. Vid en första anblick kan kanske inte dessa två verka mer olika, men de är faktist tätt sammankopplade. Molnet, som innehåller gigantiska mängder kallt kosmiskt stoft, är en barnkammare där nya stjärnor håller på att födas. Det är troligt att solen bildades i ett liknande område för mer en fyra miljarder år sedan.

Molnet kallas Lupus 3 och det ligger ungefär 600 ljusår från jorden i stjärnbilden Skorpionen. Den del av molnet som visas här är ungefär fem ljusår tvärsöver.

När de tätare delarna av ett sådant moln dras samman av gravitationskraften värms de upp och börjar lysa. Till en början blockeras strålningen från stoftmolnet som de omges av och man kan bara se dem med teleskop som observerar vid längre våglängder än de synliga, till exempel infraröda. Men när stjärnorna blir varmare och lyser starkare börjar deras starka strålning och stjärnvindar att gradvis ta bort molnen omkring dem innan de tittar fram i all sin prakt.

De ljusstarka stjärnorna till höger om mitten av bilden är ett perfekt exempel på en liten grupp med sådana heta unga stjärnor. En del av deras starka blå ljus sprids mot de kvarvarande stoftet omkring dem. De två starkaste stjärnorna lyser tillräckligt starkt för att kunna ses med ett litet teleskop eller kikare. De är såpass unga att de inte ännu har börjat skina tack vare fusionsreaktioner i sina kärnor och de omges fortfarande av lysande gas [1]. De är antagligen yngre än en miljon år.

Även om de inte är lika uppenbara vid en första anblick som de två blå stjärnorna, har observationer visat att det finns många andra unga stjärnor i det här området, som är en av de stjärnbarnkammare som ligger närmast oss i rymden.

Stjärnbildningsområden kan vara jättelika, som till exempel Tarantelnebulosan (eso0650) där hundratals tunga stjärnor håller på att bildas. De flesta stjärnor i vår och i andra galaxer har dock antagligen bildats i mycket mindre områden, som just det som visas här. Här syns bara två ljusstarka stjärnor och inga tunga stjärnor alls bildas. Av den anledningen är Lupus 3 ett fascinerande område för astronomer att studera och samtidigt en vacker illustration på stjärnornas tidiga liv.

Noter

[1] Dessa stjärnor kallas Herbig Ae/Be stjärnor efter astronomen som först identifierade dem. Bokstäverna A och B hänvisar till stjärnornas spektraltyp, vilka är lite varmare än solen. Det lilla “e”-et indikerar att det finns emissionslinjer i spektrumet, som uppkommer i gasen runt stjärnorna. Stjärnorna lyser genom att konvertera gravitationell potentiell energi till värme när de dras ihop. 

Mer information

ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av det europeiska extremt stora 39 metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Fernando Comeron
ESO
Garching bei München, Germany
E-post: fcomeron@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1303 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1303sv
Namn:Lupus 3
Typ:Milky Way : Nebula : Appearance : Dark
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Bilder

Det mörka molnet Lupus 3 och dess heta unga stjärnor
Det mörka molnet Lupus 3 och dess heta unga stjärnor
Det mörka molnet Lupus 3 i stjärnbilden Skorpionen
Det mörka molnet Lupus 3 i stjärnbilden Skorpionen
Vidvinkelbild av det mörka molnet Lupus 3 och dess heta unga stjärnor
Vidvinkelbild av det mörka molnet Lupus 3 och dess heta unga stjärnor

Videor

Zooma in mot det mörka molnet Lupus 3 och dess heta unga stjärnor
Zooma in mot det mörka molnet Lupus 3 och dess heta unga stjärnor
Panorera över det mörka molnet Lupus 3 och dess heta unga stjärnor
Panorera över det mörka molnet Lupus 3 och dess heta unga stjärnor