Inzoomning mot det svarta hålet i Vintergatans centrum

Denna video zoomar in mot det svarta hålet (Sgr A*) i centrum av vår galax. Den börjar med en översiktsvy över Vintergatan och närmar sig sedan de mörka molnen av gas och stoft i galaxens centrum. Stjärnorna i detta område har studerats med ESO:s Very Large Telescope och ESO:s Very Large Telescope Interferometer under årtionden, samtidigt som det svarta hålets enorma gravitation påverkar banorna för de stjärnor som passerar närmast. Slutligen når vi Sgr A* med den vy som fångades av EHT-kollaborationen. Det svarta hålet ses som en mörk centralregion som kallas skuggan, omgiven av en ring av lysande gas och stoft.

 

De ingående observationerna gjordes vid olika tillfällen av olika forskarlag och med olika teleskop som sammanställdes för att åstadkomma inzoomningseffekten. Vyerna börjar i synliga våglängder och går sedan allt längre mot det infraröda, med den slutliga bilden tagen i radiovåglängder.

Källa:

ESO/L. Calçada, N. Risinger (skysurvey.org), DSS, VISTA, VVV Survey/D. Minniti DSS, Nogueras-Lara et al., Schoedel, NACO, GRAVITY Collaboration, EHT Collaboration (Music: Azul Cobalto)

Om videon

ID:eso2208-eht-mwb
Språk:sv
Publiceringsdatum:12 maj 2022 15:07
Relaterade pressmeddelanden:eso2208-eht-mw
Speltid:52 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Namn:Black hole
Typ:Milky Way : Galaxy : Component : Central Black Hole

Ultra HD (info)


HD


Medium


For Broadcasters