En oase for astronomer – ESO’s Paranal Residencia før og nu

ESO's Paranal Residencia under construction
ESO's Paranal Residencia in 2012
Træk i den grønne knap for at se billederne

ESO fylder 50 i år, og for at fejre dette vigtige jubilæum, vil vi give dig et indblik i vores historie. En gang om måneden i løbet af 2012 vil et særligt før-og-nu ugens billede vise, hvordan tingene har ændret sig i løbet af årtierne på La Silla og Paranal-observatorierne, ESO’s kontorer i Santiago de Chile og i hovedkvarteret i Garching ved München, Tyskland.

Siden februar 2002 (se eso0205) har Paranal Residencia huset dem, der arbejder i skiftehold på ESO’s flagskibs-observatorium. Paranal i Chiles Atacama-ørkenen er hjemsted for ESO’s Very Large Telescope (VLT). Denne måneds før-og-nu billeder – begge taget af ESO’s fotoambassadør Gerhard Hüdepohl – giver os et unikt indblik i hvordan denne oase i ørkenen er blevet bygget.

Det historiske billede viser Residencia under opførelse i slutningen af 2000. Bygningen blev tegnet af det tyske arkitektfirma Auer+Weber og er baseret på en underjordisk L-form. Byggematerialerne har samme farve som ørkenen, så de bedre går i ét med landskabet, og den delvist afsluttede centrale del af Residencia minder om et amfiteater med stentrapper op mod den skyfrie himmel.

I dag ser Residencia helt anderledes ud! På trods af den underjordiske placering, skaber bygningens karakteristiske design et interiør, der giver en følelse af åbent rum. Den centrale hal er beskyttet af en 35 meter bred glaskuppel, der gør det muligt for dagslys at komme ind i bygningen. Det sterile amfiteater fra 2000 er genopstået som en frodig tropisk have med en pool for enden. Både haven og poolen er designet til at øge luftfugtigheden indendørs, så personalet kan få et pusterum fra de ekstremt tørre forhold udenfor, på et af de tørreste steder på Jorden.

Takket være Residencias unikke design har dets berømmelse også spredt sig udenfor det astronomiske samfund. For eksempel blev nøglescener i James Bond filmen ”Quantum of Solace” indspillet her i 2008, hvor Residencia spillede rollen som hotellet ”Perla de las Dunas” [1]. I 2009 blev Residencia valgt til én af årtiets ”Top 10 bygninger” af den britiske avis Guardian (se ann0940), og i 2012 var Paranal-observatoriet inklusiv Residencia med i Land Rovers reklamekampagne ”Perfect Places” (se ann12008).

 

Noter

[1] For mere information om James Bond på Cerro Paranal se eso0807, eso0838 og http://www.eso.org/public/outreach/bond/BondatParanal.html

 

Links

 

Kilde

ESO

Om billedsammenligningen

Id:potw1227a
Udgivelsesdato:2. juli 2012 10:00

Billeder

ESO’s Paranal Residencia under opførelse
ESO’s Paranal Residencia under opførelse
ESO’s Paranal Residencia i 2012
ESO’s Paranal Residencia i 2012