Venus' Bælte over Cerro Paranal

Dette billede viser udsigten til øst fra Paranal-observatoriet få sekunder efter at solen var forsvundet bag horisonten. Den orange glød fra solnedgangen kan ses imod de 1,8-meter VLT hjælpeteleskoper, og den næsten fulde måne hænger på himlen. Men billedet bliver endnu mere interessant takket være et atmosfærisk fænomen, der er kendt som Venus’ Bælte.

Den gråblå skygge over horisonten er Jordens skygge, og lige over den er en lyserødlig glød. Dette fænomen opstår på grund af det rødgjorte lys fra den nedgående sol, der bliver spredt af Jordens atmosfære. Denne atmosfæriske effekt kan ligeledes ses kort før solopgang. En meget lignende effekt kan også observeres under en total solformørkelse.

Teleskoperne, der vises på billedet, er tre af de fire 1,8-meter hjælpeteleskoper, der indkapsles af ultra kompakte mobile bygninger. Disse teleskoper er dedikerede til interferometriske observationer, hvilket kan skabes når to eller flere teleskoper arbejder sammen. De vil danne et virtuelt spejl, og gøre det muligt for astronomer at se meget mindre detaljer end hvis teleskoperne arbejdede uafhængigt af hinanden.

Carolin Liefke tog dette billede under et besøg på Paranal, og sendte det ind til Your ESO Pictures Flickr gruppen. Flickr-gruppen bliver regelmæssigt kigget igennem, og de bedste billeder bliver udvalgt til vores populære Picture of the Week billedserier, eller til vores galleri. Carolin arbejder på Haus der Astronomie (Det Astronomiske Hus) centret for astronomiuddannelse- og formidling i Heidelberg, Tyskland, og er medlem af ESO Science Outreach Networket (ESON). ESON viderebringer ESO-nyheder til medlemsnationer og andre lande ved at oversætte pressemeddelelser, og skaber en kontakt til de lokale medier.

Links

Kilde:

C. Liefke/ESO 

Om billedet

Id:potw1331a
Sprog:da
Type:Foto
Udgivelsesdato:5. august 2013 10:00
Størrelse:3746 x 2514 px

Om objektet

Navn:Auxiliary Telescopes, Moon, Very Large Telescope Interferometer
Type:Solar System : Planet : Satellite
Unspecified : Sky Phenomenon : Light Phenomenon : Ray-Shadow : Earth shadow
Unspecified : Technology : Observatory

Billedformater

Stor JPEG
2,0 MB
Skrærm JPEG
148,1 KB

Zoombar


Baggrundsbilleder

1024x768
196,2 KB
1280x1024
332,2 KB
1600x1200
485,6 KB
1920x1200
585,9 KB
2048x1536
788,4 KB