Elektra: En ny tredobbelt asteroide

Asteroiden (130) Elektra har endnu en satellit - det mindste objekt på billedet her. Det er et hold astronomer under ledelse af Bin Yang (ESO, Santiago, Chile), som har fotograferet gruppen med instrumentet SPHERE, som er installeret på Unit Telescope 3 på ESOs Very Large Telescope på Cerro Paranal i Chile. Elektras nye, anden måne er omkring 2 kilometer i diameter, og den har foreløbig fået navnet S/2014 (130) 1. Elektra er altså et tredobbelt system. Med det samme instrument SPHERE lykkedes det også for forskerholdet at observere et andet tredobbelt asteroidesystem i asteroidebæltet, nemlig (93) Minerva.

Asteroider er resterne af de byggesten, som dannede de jordlignende planeter i Solsystemets unge dage. Det er vigtigt at studere asteroider med måner, fordi man med kendskab til deres dannelsesmekanismer også kan få oplysninger om planeternes dannelse og udvikling, som ikke kan skaffes på andre måder.

Med data fra SPHERE har forskerne udledt, at b¨de (130) Elektra og (93) Minerva er dannet ved et erosivt sammenstød: ved sammenstød kan større klumper af klippemateriale slynges ud i rummet fra de større asteroider. Denne teori støttes af de observerede forhold. Asteroidernes måner befinder sig forholdsvis tæt på asteroiden, månerne og deres moderlegeme er af samme sammensætning, og endelig er månerne altid meget mindre end selve asteroiden.

 

Kilde:

Yang/ESO

Om billedet

Id:potw1617a
Sprog:da
Type:Kollage
Udgivelsesdato:25. april 2016 06:00
Størrelse:3638 x 940 px

Om objektet

Navn:(130) Elektra
Type:Solar System : Interplanetary Body : Asteroid

Billedformater

Stor JPEG
534,1 KB
Skrærm JPEG
95,4 KB