Tiedote

Seremonia ESO Supernovan rakentamisen erinomaisen edistymisen juhlistamiseksi

29. lokakuuta 2015

Viime kuukausina ESO Supernova planetaarion ja vierailijakeskuksen rakentaminen on edistynyt merkittävästi ja rakennuksen hätkähdyttävä arkkitehtuuri on tullut selvästi esille. Juhlistaakseen rakennustöiden nopeaa edistymistä 28. lokakuuta 2015 järjestettiin Saksassa Garching bei Münchenissä ESO:n päämajassa edistymiseen liittyvä juhlatilaisuus.

ESO kutsui juhlaan rakennustyömiehet, arkkitehdit Bernhardt + Partner, ja muita rakentamiseen liittyviä yhtiöitä, kuten Schumann Projektsteuerungin, Bollinger + Grohmannin, IB Hausladenin ja Burnickl Ingenieuren. Tilaisuus antoi mahdollisuuden rakentajatiimille ja rakennuksen tuleville käyttäjäjille juhlistaa rakennuksen edistymistä ja toivottaa rakennukselle ja sen käyttäjille menestystä myös tulevaisuudessa.

ESO, arkkitehdit ja kaikki muut osapuolet halusivat erityisesti kiiittää paikallisia työntekijöitä heidän erityisestä omistautumisesta tämän haastavan ja epätavallisen rakennuksen rakentamiselle.

Juhlatilaisuuteen ja yhteiseen illanviettoon osallistui edustajia kaikista laitoksen rakentamiseen liittyvistä yhtiöistä käsittäen kaiken kaikkiaan noin 70 ihmistä.

ESO Supernovan on suunnitellut arkkitehdit Bernhardt + Partner ja rahoituksen on lahjoittanut "Klaus Tschira Stiftung"-säätiö. ESO Supernova tulee antamaan vierailijoille immersiivisen kokemuksen tähtitieteestä, ESO:n tieteellisistä tuloksista, projekteista ja teknologisista läpimurroista. Se sisältää tämänhetkistä huipputasoa olevan digitaalisen planetaarion, interaktiivisen näyttelyn ja pienen 3D-teatterin. HITS:in kehittämät interaktiiviset tiedeasemat antavat vierailijoille mahdollisuuden tutustua leikillisesti eri tieteen aiheisiin.

ESO Supernovan rakentamisen aloitusseremonia tapahtui 24. helmikuuta 2015 (ann15011), mikä merkitsi laitoksen rakentamisen päävaiheen alkamista. Laitos valmistuu vuoden 2017 alkupuolella ja aukeaa suunnitellusti vuoden 2017 toisella vuosipuoliskolla.

HITS

Heidelbergin teoreettisen tutkimuksen instituutin (HITS gGmbH) perustivat SAP:n perustajajäsen Klaus Tschira ja hänen säätiönsä Klaus Tschira Stiftung yksityiseksi voittoa tavoittelemattomaksi tutkimusinstituutiksi. HITS tekee perustutkimusta, mikä sisältää luonnontieteiden, matematiikan ja tietojenkäsittelyn sisältämän suuren tietomäärän prosessointia, jäsentämistä ja analyysiä. Tutkimusaiheet vaihtelevat molekulaarisesta biologiasta astrofysiikkaan.

KTS

Klaus Tschira Stiftung tukee luonnontieteiden, matematiikan ja tietojenkäsittelyn edistymistä, sekä haluaa nostaa näiden tieteenalojen arvostusta. Säätiön toiminta alkaa lastentarhasta ja jatkuu kouluissa, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa.

ESO

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista E-ELT -teleskooppia (European Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Lars Lindberg Christensen
Head of ESO ePOD
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Cell: +49 173 3872 621
Email: lars@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann15083

Kuvat

Ceremony marks excellent progress with ESO Supernova construction
Ceremony marks excellent progress with ESO Supernova construction
Englanniksi