Tiedote

ESPRESSO - planeettojen metsästäjä - suuntaa Chileen

22. elokuuta 2017

ESPRESSO (the Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanet and Stable Spectroscopic Observations) on läpäissyt ESO:n PAE:n (Preliminary Acceptance Europe) eli Euroopan ensisijaisen hyväksynnän. Tämä tarkoittaa sitä, että se on menestyksekkäästi suorittanut kaikki alustavat kokeet ja kivisten eksoplaneettojen löytämiseen käytettävä laite pakataan ja lähetetään Chileen, missä se asennetaan VLT:n (Very Large Telescope) yhteyteen coudé-fokukseen. ESPRESSO:n odotetaan valmistuvan myöhemmin vuonna 2017.

ESPRESSO (echelle-spektrografi) on yksi kaikkein innokkaimmin odotetuista laite astronomisessa maailmassa [1]. Se on ESO:n planeettoja metsästävän työkalun, HARPS:in, ESO:n 3,6 metrisen La Sillalla sijaitsevan teleskoopin, seuraaja, ja se ylittää HARPS:n tarkkuuden noin kymmenkertaisesti [2]. Uuden sukupolven planeettojen metsästäjänä ESPRESSO voi mitata minimaalisia muutoksia tähdistä tulevasta valosta, kun planeetat, joista useat ovat Neptunusta pienempiä, kiertävät tähtien ympäri. Tämä säteisnopeusmenetelmä tallentaa pieniä muutoksia tähtien liikkeessä, kun ne aiheutuvat planeetan gravitionaalisesta vaikutuksesta ja tähti heiluu kun planeetta kulkee sen ympäri. Mitä pienempi planeetta, sitä pienempi heilunta ja jotta voidaan havaita pieniä, kivisiä ja potentiaalisesti elämää kantavia eksoplaneettoja, tarvitaan erittäin korkean tarkkuuden omaava laite. Tätä menetelmää käyttäen ESPRESSO pystyy havaitsemaan myös pieniä planeettoja [3].

Kuten HARPS:ia niin myös ESPRESSO:a tullaan käyttämään ylikulkevien planeettaehdokkaiden (planeetta kulkee isäntätähtensä yli Maasta katsottuna) varmistamiseen, jotta voidaan vahvistaa niiden olevan planeettoja ja laskea niiden massan suuruus, sekä eksoplaneetan ylikulun spektri. Tämä jälkimmäinen tarkastelutekniikka mahdollistaa tähtitieteilijöille planeetan ilmakehän päärakenneosasten, kuten natriumin tai vesihöyryn määrittämisen.

ESPRESSO tulee käyttämään valoa, joka on kerätty jollakin neljästä VLT:n Unit kaukoptkesta, mutta se pystyy myös keräämään valoa kaikista neljästä UT:stä samaan aikaan, jolloin alue jolta valoa on kerätty vastaa yhtä halkaisijaltaan 16 metrin teleskooppia ja näin pystyy tarkastelemaan erittäin himmeitä kohteita. Tämä antaa meille mahdollisuuden ottaa selvää universumin syvimmistä kätköistä tutkimalla korkealla tarkkuudella galaksien välistä väliainetta meidän ja todella kaukaisten kvasaarien välillä, mahdollistaen sen tutkimuksen ovatko fysiikan perusvakiot muuttuneet ajassa tai avaruudessa.

Huomioita

[1] ESPRESSO:n ovat suunnitellet ja rakentaneet seuraavat konsortion jäsenet: Astronomical Observatory of  the University of Geneva ja University of Bern, Sweitsi, INAF-Osservatorio Astronomico di Trieste ja INAF-Osservatorio Astronomico di Brera, Italia, Instituto de Astrofísica de Canarias, Espanja, Instituto de Astrofisica e Ciências do Espaço, Universities of Porto ja Lisboa, Portugali, sekä ESO.

[2] HARPS-instrumentti pystyy mittaamaan tähden liikkeen tarkemmin, kuin yksi metri sekunnissa, kun taas ESPRESSO tähtää tarkkuuteen muutamia senttimetrejä sekunnissa. Tämä on teknologian kehityksen ansiota, sekä sen että se sijaitsee paljon suuremmassa kaukoputkessa.

[3] Säteisnopeusmenetelmä on erittäin tärkeä, jos haluamme saada selville exoplaneetan fysikaalisia ominaisuuksia, kuten sen massan. Kun tämä yhdistetään muista menetelmistä saatujen tulosten kanssa, kuten ylikulumenetelmä, niin pystytään saamaan vielä enemmän tietoa, kuten exoplaneetan koon ja tiheyden. ESO:n Next-Generation Transit Survey eli NGTS-teleskooppi Paranalilla etsii planeettoja juuri ylikulkumenetelmän avulla.

Linkit

Yhteystiedot

Francesco Pepe
Observatoire de l’Université de Genève
Versoix, Switzerland
Puh.: 0041 (0)22 379 23 96
S-posti: Francesco.Pepe@unige.ch

Antonio Manescau
ESO
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6142
S-posti: amanesca@eso.org

Gaspare Lo Curto
ESO
Santiago de Chile, Chile
Puh.: +56 22 463 3092
S-posti: glocurto@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
S-posti: rhook@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann17053

Kuvat

ESPRESSO takes shape
ESPRESSO takes shape
Englanniksi