Tiedote

ELT-teleskoopin ensimmäinen muovattavan peilin kehikko on valmistunut

23. maaliskuuta 2018

Ranskalainen optiikan alan yritys Safran Reosc on valmistanut ensimmäisen kuudesta kehikosta, jotka koostavat muovattavan M4-peilin järjestelmän, joka on yksi ESO:n ELT-teleskoopin tärkeimmistä osista. Valmistuessaan adaptiivinen M4-peili on halkaisijaltaan 2.4 metriä, mutta vain 1.95 millimetriä paksu. Tämä hyvin ohut peili on yksi viidestä pääpeilistä, jotka koostavat ELT:n optisen järjestelmän, jonka paloista koostuva pääpeili on halkaisijaltaan 39 metriä.

Safran Reosc valmistaa kaikki kuusi muovattavaa peiliä, jotka koostavat M4-peilin. Yhdessä nämä 60 asteen, kukan terälehtien kaltaiset lohkot muodostavat pyöreän, paloista koostuvan M4-peilin. Ne kiinnitetään ja tuetaan adaptiiviseen peiliyksikköön. Sillä välin italialainen AdOptica on valmistamassa monimutkaista, M4:n edellyttämää adaptiivista tuentayksikköä.

ELT:n M4-peilin kaltaiset muovattavat peilit ovat avainkomponentteja adaptiivisen optiikan järjestelmissä, jotka auttavat vähentämään ilmakehän häiriöiden aiheuttamia vaikutuksia. Adaptiivisen optiikan järjestelmät toimivat mittaamalla ilmakehän pyörteilyä, usein laserohjaustähtien avulla, ja kompensoimalla tämän pyörteilyn muokkaamalla muovattavan peilin muotoa.

Adaptiivisen tukijärjestelmän aktuaattorit ja kontrolliyksiköt mahdollistavat ELT:n tehdä nämä korjaukset reaaliajassa. Järjestelmä kykenee myös korjaamaan tuulen aiheuttamat vaikutukset, jotka saattavat joskus vääristää teleskoopin rakennetta.

M4-peilikehikkojen ja niiden adaptiivisen tukijärjestelmien yhdistelmä muodostaa osan suurimmasta milloinkaan valmistetusta adaptiivisesta peilistä, mikä tarkoittaa, että ELT:n ottamat kuvat tulevat olemaan lähes yhtä teräviä kuin avaruudessa otetut.

Yhteystiedot

Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi

Elise Vernet
ESO
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6322
Sähköposti: evernet@eso.org

Marc Cayrel
ESO
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6685
Sähköposti: mcayrel@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann18020

Kuvat

First Shell of ELT Deformable Mirror Completed
First Shell of ELT Deformable Mirror Completed
Englanniksi