Tiedote

Palkinnot jaettu 2018 Photo NightScape -kilpailun voittajille

4. kesäkuuta 2018

Palkinnot on jaettu 2018 Photo NightScape -kilpailun voittajille NightScapades-festivaalin juhlallisuuksissa. Tämä on ensimmäinen, Ranskassa järjestetty kansainvälinen tähtivalokuvausfestivaali. ESO on voittoa tavoittelemattoman järjestön Chasseurs de Nuits järjestämän Photo NightScape -kilpailun kumppani.

Toukokuun 2. päivä julkistetut voittajat valittiin lähes 400 valloittavan tähtitieteellisen kuvasarjan ja valokuvan joukosta. Kilpailuun osallistuneet työt toimitettiin kilpailun jurylle neljään kategoriaan: Nightscape, In Town, Timelapse ja Junior (yömaisema, kaupungissa, ajastettu kuvaus ja juniori), joissa kussakin jaettiin ensimmäinen ja toinen palkinto.

Kaikki auringonlaskun ja auringonnousun välillä otetut kuvat käsittävän Nightscape-kategorian ensimmäinen palkinto meni Stefan Liebermannille Saksaan. Hän lähetti kilpailuun kauniin kuvan Linnunradasta, joka kaareutuu kuolleiden puiden ja aavikkomaiseman yllä Namibian Deadvlei-savialtaassa. Hänen palkintonsa on Nikon D7500 -kamera, vuoden tilaus Astronomy Ireland -lehteä ja himoittu Photo NightScape -pokaali. Toinen palkinto tässä kategoriassa meni Paul Zizkalle Kanadasta, hänen upeasta kuvastaan jäätikkökiipeilystä tähtien valossa.

Claudia Solter Saksasta sai ensimmäisen palkinnon In Town -kategoriassa kuvakoosteestaan Linnunradasta ja pienestä maaseutukappelista, joka taltioitiin kylmänä talviyönä. Hänen palkintonsa on kolmen päivän matka Mayo Dark Sky -festivaaliin Irlannissa. Remi Ferrieri Ranskasta sai toisen palkinnon valloittavalla kuvallaan kuunsirpistä, Jupiterista ja Venuksesta, jotka nousevat Tour Odeonin takaa Monacossa.

Ensimmäinen palkinto Timelapse-kategoriassa meni Xiaoxiao Liulle Kiinasta valloittavasta aikasarjakuvasta Linnunradasta pyörimässä purkautuvan Mt. Yasur -tulivuoren yllä. Xiaoxiao uhmasi vulkaanista tuhkaa, maanjäristyksiä ja laavapurkauksia taltioidakseen aikasarjan ja hänen palkintonsa on viiden päivän matka kohteeseen Alquevan Dark Sky Reserve'iin Portugalissa. Curtis Brandon Paraguaysta sai toisen palkinnon.

Ranskalaisille alle 18-vuotiaille avoinna olleen Juniori-kategorian voittaja oli 17-vuotias Rémi Boucher valloittavasta usean valotuksen kuvastaan. Hän sai viikonloppumatkan itselleen ja yhdelle vanhemmalle Pic du Midiin ja kohteeseen Réserve International de ciel Etoilé sekä Polarie-tähtijäljittimen. Toiseksi tuli 8-vuotias Alice Fock Hang, joka kärsivällisesti otti pitkän valotuksen kuvan tähtivanoista.

Tänä vuonna juryn puheenjohtaja, Miguel Claro jakoi myös erityispalkinnon Jeff Daille Kiinasta hänen henkeäsalpaavasta kuvastaan Geminidien meteorisuihkusta Kiinan Heilongjiang-provinssin yllä. Taltioidakseen meteorisuihkun koko upeuden Jeffin piti selvitä jopa -28°C pakkasista. Hän saa suuren resoluution tulosteen kuvastaan alumiinialustalla.

Voittajat saivat palkintonsa juhlallisuuksissa, jotka pidettiin Lourdesissa Ranskassa, osana NightScapades-festivaalia. Festivaali tuo kaikki tähtivalokuvauksen ja yötaivaan arvostuksen näkökohdat suuren yleisön tietoisuuteen alkaen yömaisemista ja ajastetusta kuvauksesta kirjallisuuteen, musiikkiin, maalauksiin ja katutaiteeseen.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi

Franck Séguin
Puh.: +39 1 45 89 89 08
Sähköposti: franck@chasseursdenuits.eu

Oana Sandu
Community Coordinator & Communication Strategy Officer
ESO education and Public Outreach Department
Puh.: +49 89 320 069 65
Sähköposti: osandu@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann18036

Kuvat

Photo NightScape entry: Conjonction humaine, Voie Lactée, Lune et Vénus
Photo NightScape entry: Conjonction humaine, Voie Lactée, Lune et Vénus
Englanniksi