Tiedote

ESO Wienin UNISPACE+50 -tapahtumassa

11. kesäkuuta 2018

Tiedemiehet, insinöörit, diplomaatit ja virkamiehet kautta koko maailman kokoontuvat Yhdistyneiden kansakuntien (YK) päämajaan Wieniin UNISPACE+50 -tapahtumaan 18.–23.6.2018. Tämä merkittävä tapahtuma järjestetään juhlistamaan YK:n ensimmäisen ulkoavaruuden tutkimista ja rauhanomaista käyttöä käsittelevän konferenssin 50-vuotispäivää ja se pyrkii luomaan perustan Space 2030 -asialistalle, joka muodostaa maailmanlaajuisen, koko ihmiskuntaa hyödyttävän avaruustieteiden ja -tutkimuksen yhteistyön puitteet. UNISPACE+50 juhlistaa myös erityisen, YK:n Ulkoavaruuden rauhanomaisen käytön komitean (COPUOS) "korkean tason lohkon" alkua. Sekä UNISPACE+50 että YK:n COPUOS ovat YK:n Ulkoavaruusasioiden toimiston järjestämiä.

Tunnustaen, että tähtitiede on ollut ja jatkaa avaruustutkimuksen perustavassa roolissa — taivaiden havaitsemisen runsaasta kulttuuriperinnöstä avaruustutkimuksen vaatimien kriittisten taitojen, teknologian ja tieteellisen tiedon kehittymiseen — ESO osallistuu näyttelyllä UNISPACE+50 -tapahtumaan. Yli neljäkymmentä muuta avaruustieteen ja -tutkimuksen toimistoa, tutkimuslaitosta ja yksityistä yritystä osallistuu tapahtumaan, mukaanlukien NASA ja ESA.

UNISPACE+50 alkaa 18.–19.6. sekä YK:n kansallisille valtuuskunnille että avaruustieteiden ja -tutkimuksen järjestöille avoimella symposiumilla Space 2030 -asialistan aiheista. UNISPACE+50 -tapahtuman avajaiset 20.6. juhlistavat YK:n COPUOS:n alkua, johon osallistuvat Itävallan presidentti, valtionpäämiehet, hallituksen ministerit ja muita arvohenkilöitä mukaanlukien NASA:n astronautti Scott Kelly.

ESO esittää 18.–23.6. näyttelyn, johon kuuluu yleisölle avoin päivä lauantaina 23.6. kello 09:00–12:30. ESO-näyttelyn osanottajat oppivat tärkeistä tavoista, joilla tähtitiede ja ESO ottavat osaa Space 2030 -asialistaan ja laajemmasta, sen tukemasta maailmanlaajuisesta kehitystyöstä. ESO:n henkilökunta painottaa maan pinnalta tehtävän havaitsevan tähtitieteen merkitystä avaruustutkimuksessa ja ESO:n maailmanlaajuisssa kumppanuuksissa, tähtitieteessä ja valmiuksien valmistelussa. ESO-näyttely tekee myös tunnetuksi tähtitieteessä toimivia naisia ja esittää vierailijoille katsauksen järjestöstä. Se kattaa sen maailman johtavat tähtitieteelliset observatoriot Chilessä, tieteelliset tulokset ja uuden ESO Supernova-planetaarion ja -vierailijakeskuksen sen päämajan luona Garchingissa, Saksassa.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi

Andrew Williams
Institutional Relations Officer
Office of the Director General
Puh.: +49 89 320 062 78
Sähköposti: awilliam@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann18039

Kuvat

Composite image of the ESO and UNISPACE+50 logos
Composite image of the ESO and UNISPACE+50 logos
Englanniksi