Tiedote

Irlanti ratifioi ESO-jäsenyyden

Irlannista tulee ESO:n kuudestoista jäsenvaltio

9. lokakuuta 2018

Irlanti on saanut valmiiksi jäsenyytensä ratifioinnin ja se on liittynyt ESO:on järjestön 16. jäsenvaltiona. ESO toivottaa ylpeänä Irlannin tervetulleeksi ja odottaa uusia yhteistyömahdollisuuksia kansakunnan tähtitieteilijöiden ja teollisuuden kanssa.

Irlannin ESO-jäsenyyden virallinen ratifiointiprosessi saatiin valmiiksi, kun ratifiointiväline talletettiin 28. syyskuuta Ranskan ulkoministeriöön Pariisissa. Liittymissopimuksen, joka johti Irlannin liittymiseen ESO:on, allekirjoitettivat 26.9.2018 Irlannin koulutus-, taito-, innovaatio-, tutkimus- ja kehitysministeri John Halligan T.D. sekä ESO:n pääjohtaja Xavier Barcons.

Irlannin ESO-jäsenyyden ratifiointi vahvistaa maan pitkäaikaista asemaa maailman tähtitieteellisen yhteisön eturintamassa. ESO-jäsenyyden myötä Irlannin tähtitieteilijät saavat pääsyn ESO:n maailmanluokan teleskooppien ja havaintolaitteiden sarjaan, mukaanlukien Paranalin VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) ja Chajnantorin ALMA (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) Chilessä. Irlannin tähtitieteilijät ja teollisuus voivat nyt odottaa osallistuvansa huippuluokan ELT-teleskoopin (Extremely Large Telescope) rakennustöihin.

ESO:on liittymällä Irlanti lisää jo rikkaaseen, vuosisatojen päähän ulottuvaan tähtitieteelliseen historiaansa. Useiden vuosikymmenien ajan 1800-luvulla Irlannissa oli maailman suurin teleskooppi, Leviathan of Parsonstown — 1.8-metrinen peiliteleskooppi, jonka sijaintipaikalla on nykyään I-LOFAR, Euroopan laajuinen matalien taajuuksien radioteleskooppi.

Irlanti isännöi 17.9. ESO Industry Information Day 2018 -tapahtumaa Dublinissa ilmoittaen samalla jäsenyydestään ja osoittaen sitoutumistaan tutkimukseen ja kehitystyöhän sekä valmistautuen antoisaan tulevaisuuteen maailman tuotteliaimman tähtitieteellisen observatorion, ESO:n jäsenmaana.

Yhteystiedot

Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi

Calum Turner
ESO Assistant Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann18073

Kuvat

Ireland ratifies ESO membership and becomes sixteenth Member State
Ireland ratifies ESO membership and becomes sixteenth Member State
Englanniksi