Tiedote

Chilen Senaatti palkitsee mitalein ALMA:n sen osuudesta ensimmäisessä kuvassa mustasta aukosta

30. huhtikuuta 2019

Huhtikuun 17. Päivänä 2019 Chilen Senaatti palkitsi Atacama Large Millimeter/submillimeter Arrayn (ALMA) mitalilla sen instrumentaalisesta roolista napaten ensimmäisen kuvan koskaan mustasta aukosta. Kuva, jonka julkaisi Event Horizon Telescope(EHT) kymmenentenä päivänä huhtikuuta keräsi valtavasti yleisön mielenkiintoa ja innostusta ja se luotiin käyttämällä dataa neljästä eri radio teleskoopista ympäri maapalloa, joista kaksi olivat ESO:n tärkeitä kumppaneita: ALMA ja APEX, the Atacama Pathfinder Experiment.

Nämä teleskoopit sijaitsevat erittäin kuivissa olosuhteissa Atacaman autiomaassa, Pohjois-Chilessä. Tämä alue on ideaali millimetri-submillimetri tähtitieteessä ja suuri alue, jota ALMA käyttää kuvien ottamiseen eri antenneilla oli välttämätön saavutettaessa ennennäkemätön resoluutio ja herkkyys, joita tarvittiin tässä tieteellisessä läpimurrossa.

Tunnustuksen lisäksi, jossa huomioitiin koko observatorio roolia, Chilen Senaatti kunnioitti myös seitsemää tutkijaa erikseen mitaleilla heidän työstään. Heidän joukossaan oli Rubén Herrero-Illana, ESO Fellow jolla on tehtäviä ALMA:ssa, ja Hugo Messias, ALMA Fellow ESO:n sopimuksella. Viimeisen kahden vuoden aikana Herrero-Illana ja Messias ovat olleet mukana valmistelussa ja toteutuksessa EHT:n havainnoissa ALMAlla, sisältäen havaintoja ALMA:n Operation Support Facilityssä. He olivat myös mukana ryhmässä, jotka kalibroivat ALMA:n dataa ja varmistivat sen laadun ennen sen lähetystä VLBI:hin (very-long-baseline interferometry) korrelaattoreille Massachusetts Institute of Technologyssa Haystack Observatoriolla ja Max Planck Instituutissa for Radio Astronomy Bonnissa.

ESO on olennainen osa ALMA:a, joka toteutetaan yhteistyössä Pohjois-Amerikan ja Itä-Aasian kumppaneiden, sekä Chilen tasavallan kanssa rakentaen ja operoiden 66 antennin ryhmää.

Linkit

Yhteystiedot

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6670
Email: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19022

Kuvat

ALMA
ALMA
Englanniksi
ALMA & APEX's Crucial Contribution to the EHT
ALMA & APEX's Crucial Contribution to the EHT
Englanniksi
ALMA Delegation at the Chilean Senate
ALMA Delegation at the Chilean Senate
Englanniksi
Addressing the Chilean Senate
Addressing the Chilean Senate
Englanniksi