Tiedote

Talven erikoisuus: Valistava Aikamatka

Tule ja näe live planetaarionäytös joulukuussa

14. marraskuuta 2019

Tänä talvena ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre tarjoaa erityislisäyksen ohjelmaansa nimeltä ”Enlightening Time Travel”, eli ”valaiseva aikamatka”. Näytös toteutetaan ainoastaan neljänä kertana joulukuussa ja esitys ottaa katsojan mukaan avaruuden, ajan, sekä energian äärimmäisiin olosuhteisiin tarjoten vastauksia esimerkiksi kysymyksiin: Miten muinaiset kulttuurit kokivat vaikuttavan tähtitaivaan? Miten tuo kokemus on muuttunut Euroopan eteläisen observatorion kehittyneiden kaukoputkien myötä? Mitä tarinoita kerrottiin aikoinaan ja mitä nykyisin kerrotaan?

Tunnin planetaarioesityksen aikana pääsee ihmettelemään universumin hiljaista magiaa, samalla tavalla kuin se tuhansia vuosia sitten näyttäytyi muinaisille kultureille ja uskonnoille, sekä miltä se nykyään näyttää tähtitieteilijöille ja insinööreille Euroopan eteläiseltä observatoriolta (ESO).

Tämä erityinen planetaarionäytös tullaan näyttämään 1.-22.12.2019 välillä. Varataksesi paikat, seuraa tätä linkkiä.

Taivaalliset ilmiöt ovat aina lumonneet ihmiskuntaa, olkoon se sitten ollut Aurinko talvisin luoden toivoa kylmään talveen tai Betlehemin tähti, joka näytti tietä Idän tietäjille. Taivasta ympäröivät myytit ovat kehittäneen monia kulttuureja ja uskontoja, sekä herättäneet uteliaisuutta tiedettä kohtaan.

Valistava aikamatka kutsuu sinut seuraamaan esi-isiemme jalanjälkiä ja löytämään mahtavan taivaan muinaisista taruista aina uusimpiin löytöihin ESO:n instrumenteilla tulkittuna kehittyneillä analyysitekniikoilla. Opi miten tähtitieteilijät ja insinöörit laajensivat heidän havaintonsa vielä paljon silmille piilossa oleville asioille ja anna löytöjen universumistamme avautua edessäsi tavalla, jota kukaan ei olisi osannut odottaa aikoinaan.

Hyppää avaruusaluksen mukaan ja matkaa universumimme äärimmäisyyksiin. Muista matkallasi katsoa myös takana siintävää sinistä pistettä — maapalloa — keidasta avaruuden syövereissä.

Lisäinfo

ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre

The ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre on maailmanhuippu yleisö ja opintokeskus tähtitieteelle, joka sijaitsee ESOn päämajassa Garching Bei Münchenissä. Keskuksesta löytyy Saksan, Itävallan ja Sveitsin suurin kallistettu planetaario ja interaktiivinen näyttely, jakaakseen lumoavan tähtitieteen maailman ja ESOn inspiroidakseen tulevia sukupolvia arvostamaan ja ymmärtämään universumiamme ympärillämme. Kaikki materiaali keskuksessa on käännetty englanniksi ja saksaksi. Sisäänpääsy keskukseen on ilmaista, mutta se vaatii varauksen. Lisää tietoja löydät osoitteesta: supernova.eso.org

ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre toimii Euroopan Eteläisen Observatorion (ESO) ja  Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS) yhteistyönä. Rakennus on saksalaisen Klaus Tschira Stiftun (KTS) säätiön lahjoittama ja ESO operoi laitosta.

ESO Supernova nauttii seuraavien toimijoiden tukea: LOR Foundation, Evans & Sutherland, Sky-Skan and Energie-Wende-Garching.

KTS

Klaus Tschira Stiftung (KTS) perustettiin vuonna 1995 fyysikon ja SAPn perustajan Klaus Tschiran (1940-2015) toimesta. Kyseessä on yksi suurimmista eurooppalaisista säätiöistä, jotka on rahoitettu yksityisesti. Säätiö edistää luonnontieteiden, matematiikan ja tietokonetieteiden kehitystä, sekä pyrkii kehittämään näiden tieteiden arvostusta. Säätiön sitoumus alkaa jo esikoulusta ja jatkaa, niin kouluissa, yliopistoissa, kuin myös tutkimus laitoksissa. Säätiö tukee tutkimusta uusien toimintatapojen löytämiseen tieteellisen tiedon levittämisessä ja tukee sekä sen kehitystä, että myös sen toteuttamista.

HITS

The Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS gGmbH) perustettiin vuonna 2010 fyysikon ja SAPn perustajan Klaus Tschiran (1940-2015) toimesta. HITS on voittoa tavoittelematon tutkimuslaitos, joka toteuttaa perustutkimusta luonnontieteissä, matematiikassa ja tietojenkäsittelytieteissä, erikoistuen valtavien tietomäärien jalostamiseen, järjestämiseen ja analysoimiseen. Tutkimusalat vaihtelevat aina molekyyli biologiasta astrofysiikkaan. HITSn omistajana toimii Heidelberg University and the Karlsruhe Institute of Technology (KIT) ja HITS Stiftung, mikä on Klaus Tschira säätiön tytärsäätiö. HITS tekee yhteistyötä myös muiden yliopistojen, tutkimuslaitosten ja teollisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Perusrahoituksen HITSlle hoitaa HITS Stiftung, joka saa rahoituksensa Klaus Tschira säätiöltä. Tärkeimmät ulkopuoliset rahoittajat ovat Federal Ministry of Education and Research (BMBF), the German Research Foundation (DFG), ja Euroopan Unioni.

ESO

ESO on johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio Euroopassa ja selvästi maailman tuottavin maanpäälle sijoitettu tähtitieteenlaitos. ESO koostuu 16 jäsenmaasta: Itävalta, Belgia, Tšekin tasavalta, Tanska, Ranska, Suomi, Saksa, Irlanti, Italia, Alankomaat, Puola, Portugali, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Yhdistynyt kuningaskunta, sekä isäntävaltiosta Chilestä, sekä Australiasta strategisena yhteistyökumppanina. ESO vie eteenpäin kunnianhimoista tavoitettaan keskittyen tehokkaiden maanpäällisten kaukoputkien suunnitteluun, rakentamiseen ja operoimiseen, mahdollistaen tähtitieteilijöiden tekevän tärkeitä tieteellisiä löytöjä. ESO on myös pääroolissa tähtitieteen tutkimisen edistämisessä, sekä organisoinnissa. ESO käyttää kolmea uniikkia maailmanluokan havaintopaikkaa Chilessä, joihin kuuluu La Silla, Paranal ja Chajnantor. Paranalissa ESO operoi the Very Large Telescopea ja sen maailmanluokan Very Large Telescope Interferometeria, sekä VISTA working in the infrared and the visible-light VLT Survey Telescopea. Lisäksi Paranalissa ESO isännöi ja operoi Cherenkov Telescope Array Southia, joka on maailman suurin ja herkin gammasäteilyn havaintoasema. ESO on myös tärkeä kumppani kahdessa tutkimusasemassa Chajnantorissa: APEX ja ALMA tutkimusasemissa, jotka ovat suurimmat tähtitieteen projektit mitä on koskaan toteutettu. ESO on myös rakentamassa lähelle Paranalia uutta 39-metristä Extremely Large Telescopea (ELT), mikä on tulevaisuudessa ”maailman suurin silmä tähtitaivaalle”

Linkit

Yhteystiedot

Tania Johnston
ESO Supernova Coordinator
Garching bei München, Germany
Email: tjohnsto@eso.org

Oana Sandu
Community Coordinator & Communication Strategy Officer — ESO Department of Communication
Email: osandu@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19059

Kuvat

"Enlightening Time Travel" poster
"Enlightening Time Travel" poster
Englanniksi