Lehdistötiedote

Pimeää loistoa

31. tammikuuta 2018

Kosmisen tomun tumma pilvi kiemurtelee tämän näyttävän laajakulmakuvan halki, uusien tähtien kirkkaan valon valaisemana. Tämä tiheä pilvi on tähtienmuodostusalue Lupus 3, jossa häikäisevän kuumat tähdet syntyvät kaasun ja tomun luhistuvista massoista. Tämä kuva muodostettiin käyttämällä VST-teleskoopin ja MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin kuvia ja se on yksityiskohtaisin tähän mennessä tästä alueesta otettu kuva.

Lupus 3 -tähtienmuodostusalue sijaitsee Skorpionin tähdistössä (Scorpius), vain 600 valovuoden etäisyydellä Maasta. Se on osa suurempaa Lupus-pilviksi kutsuttua kokonaisuutta, joka saa nimensä läheisestä Suden tähdistöstä (Lupus). Pilvet muistuttavat taustan miljoonien tähtien halki kiemurtelevaa savua, mutta itse asiassa nämä pilvet ovat pimeä sumu.

Kaasusumut ovat suuria, tähtien lomaan sijoittuneita kaasun ja tomun alueita, jotka joskus ulottuvat satojen valovuosien matkalle. Siinä missä monia sumuja valaisee näyttävästi kuumien tähtien raju säteily, pimeät sumut piilottavat sisältämiensä taivaallisten kohteiden valon. Ne tunnetaan myös absorptiosumuina, koska ne koostuvat kylmistä, tiheistä tomuhiukkasista, jotka imevät itseensä ja sirottavat sumun halki kulkevaa valoa.

Kuuluisiin pimeisiin sumuihin kuuluvat Hiilisäkki ja Suuri repeämä, jotka ovat riittävän suuria näkyäkseen paljaalla silmällä, selvän mustina kirkasta Linnunrataa vasten.

Lupus 3 on epäsäännöllisen muotoinen ja näyttää taivaan halki kulkevalta vääristyneeltä käärmeeltä. Tässä kuvassa se on vastakohtien alue, jossa tiheät tummat väylät kulkevat keskustan kirkkaiden sinisten tähtien hohteessa. Useimpien pimeiden sumujen tavoin Lupus 3 on aktiivinen tähtienmuodostusalue, joka koostuu pääasiassa prototähdistä ja hyvin nuorista tähdistä. Läheiset häiriöt voivat aiheuttaa sumun tiheämpien ainemöykkyjen luhistumisen oman painovoimansa alla, tullen samalla kuumiksi ja suuren paineen alle. Lopulta prototähti syntyy tämän luhistuvan pilven ytimen äärimmäisissä olosuhteissa.

Tämän kuvan keskellä olevat kaksi kirkasta tähteä kävivät läpi tämän prosessin. Niiden elämän alussa niiden säteilyn peitti suurelta osin niiden emäsumun tiheä verho ja siten ne näkyivät vain infrapuna- ja radioaallonpituuksilla. Niiden kasvaessa kuumemmiksi ja kirkkaammiksi, niiden voimakas säteily ja vahvat tähtituulet pyyhkäisivät lähialueet puhtaiksi kaasusta ja tomusta ja siten ne paljastuivat loistokkaasti pimeästä lastentarhastaan paistamaan kirkkaina.

Sumujen ymmärtäminen on kriittistä tähtienmuodostuksen prosessien ymmärtämiseksi. Todellakin, ajatellaan, että Aurinko muodostui hyvin paljon Lupus 3:n kaltaisessa tähtienmuodostusalueessa yli neljä miljardia vuotta sitten. Yhtenä lähimmistä tähtien lastentarhoista Lupus 3 on ollut monien tutkimusten kohteena. Vuonna 2013 Chilessä, ESO:n La Sillan observatoriolla sijaitseva MPG/ESO 2.2-metrin teleskooppi taltioi pienemmän kuvan sen savumaisista pilareista ja kirkkaista tähdistä (eso1303).

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista E-ELT -teleskooppia (European Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1804.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1804fi
Nimi:Lupus 3
Tyyppi:Solar System : Nebula : Appearance : Dark
Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Kuvat

Star formation region Lupus 3
Star formation region Lupus 3
Englanniksi
Pimeä pilvi Lupus 3 Skorpionin tähdistössä
Pimeä pilvi Lupus 3 Skorpionin tähdistössä
Laajan näkökentän näkymä pimeästä pilvestä Lupus 3 ja siihen liittyvistä kuumista, nuorista tähdistä
Laajan näkökentän näkymä pimeästä pilvestä Lupus 3 ja siihen liittyvistä kuumista, nuorista tähdistä

Videot

ESOcast 148 Light: Clouded Star Birth (4K UHD)
ESOcast 148 Light: Clouded Star Birth (4K UHD)
Englanniksi
Zooming in on the Lupus 3 star-forming region
Zooming in on the Lupus 3 star-forming region
Englanniksi
Panning across the Lupus 3 star-forming region
Panning across the Lupus 3 star-forming region
Englanniksi