Euroopan ikkuna maailmankaikkeuteen

Artist impression of the ELTESO on hankkinut merkittävää asiantuntemusta syrjäisissä paikoissa sijaitsevien isojen tähtitieteellisten teleskooppien suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä. ESO:n VLT on maailman kehittynein Maan pinnalla sijaitseva optinen teleskooppi, ja se on mahdollistanut monta tieteellistä läpimurtoa.

Saavutettu asiantuntemus on perustana, kun eurooppalaisille tähtitieteilijöille rakennetaan jättiläisteleskooppia. Halkaisijaltaan 39-metrinen ELT on korkeatasoinen tiedelähtöinen huipputeknologian projekti, jossa yhdistyy monta innovatiivista saavutusta. Se tarjoaa lukuisat mahdollisuudet teknologian johdannaistuotteille ja siirroille, mahdollisuuden tuottaviin teknologiasopimuksiin sekä näyttävän esittelymahdollisuuden eurooppalaiselle teollisuudelle.

ELT-teleskooppi on jo nyt saanut eurooppalaisen tiedeyhteisön laajan tuen. Se on ainoa Euroopan tutkimusinfrastruktuurifoorumin (European Strategy Forum on Research Infrastructures) tiekartalle valittu optisen tähtitieteen hanke. Se on näkyvästi esillä myös Euroopan tähtitieteen tutkimuksen (ASTRONET) tiekartalla.

Koska tämän lippulaivaprojektin johto on Euroopassa, se tulee epäilemättä nostamaan Euroopan profiilia tieteen, teknologian ja teollisuuden aloilla.