Mededeling

Spectaculair Heelal - de kosmos gezien door de ogen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht

Doe mee met een tentoonstelling ter gelegenheid van 50 jaar onderzoek van de zuidelijke sterrenhemel

26 april 2012

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) nodigt publieksssterrenwachten, planetaria, wetenschapscentra, musea, galerieën en andere openbare ruimten - maar ook organisatoren die samenwerken met deze locaties -, uit om deel te nemen aan de tentoonstellingscampagne 2012/2013, die in het teken staat van het onderzoek van de zuidelijke sterrenhemel.  'Spectaculair Heelal - de kosmos gezien door de ogen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht' markeert de vijftigste verjaardag van ESO. Er zijn subsidies voor financiële ondersteuning beschikbaar.

De tentoonstelling is gericht op het grote publiek. Bezoekers krijgen 50 verbluffende beelden te zien van hemellichamen zoals sterrenstelsels, nevels en sterrenhopen, die zijn vastgelegd door de ESO-observatoria - de thuisbasis van de meest geavanceerde telescopen ter wereld - maar ook prachtige beelden van de sterrenwachten zelf, die zich op een aantal zeer bijzondere locaties op aarde bevinden. Extra tentoonstelllingspanelen geven informatie over ESO en tonen de hoogtepunten van de eerste 50 jaar van deze sterrenwachten. De visueel zeer aantrekkelijke beelden zijn niet alleen interessant voor sterrekundeliefhebbers maar ook voor het grote publiek. De expositie kan de kern vormen van een bredere tentoonstelling met andere (locale) activiteiten en inhoud.

Er zijn diverse artikelen beschikbaar: een prachtig geïllustreerde tentoonstellingscatalogus,  'Europe to the Stars' - het ESO-jubileumboek en -documentaire (op DVD en Blu-Ray), 'The Juwel on the Mountaintop' - een boek over de geschiedenis van ESO, en ansichtkaarten en posters.

De tentoonstellingen zijn een samenwerkingsverband van ESO en de locaties of locale organisatoren, in ESO lidstaten, maar ook in andere landen. Er is een beperkt aantal subsidies beschikbaar als bijdrage in de kosten. Organisatoren kunnen zich aansluiten bij een gecombineerde productieorder van de hoge-kwaliteit tentoonstellingsmaterialen, tegen een gunstig tarief. De te exposeren beelden en de artikelen zijn voor de organisatoren verkrijgbaar tegen kostprijs.

Al het beeld- en tentoonstellingsmateriaal is ook digitaal beschikbaar. Productiespecificaties en een suggestie voor de productiemethode van de afbeeldingen en tentoonstellingspanelen zijn eveneens beschikbaar, maar het staat de organisatoren vrij om voor alternatieve productiemethoden te kiezen.

De deadline voor het aanmelden voor financiële steun of het deelnemen aan de gecombineerde productieorder is 1 juni 2012.

Kijk voor meer informatie op de Engelstalige "Awsome Universe"-pagina voor organisatoren.

Meer informatie

Het jaar 2012 markeert de 50ste verjaardag van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. (ESO). ESO is de belangrijkste intergouvernementele astronomie-organisatie in Europa. Eso is 's werelds meest productieve sterrenwacht en wordt ondersteund door 15 landen: Oostenrijk, België, Brazilië, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Finland, Duitsland, Italië, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. ESO voert een ambitieus programma gericht op het ontwerp, de bouw en de exploitatie van krachtige observatoria op aarde en stelt astronomen in staat om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. ESO speelt ook een leidende rol in het bevorderen en organiseren van samenwerking in het sterrenkundig onderzoek. ESO beheert drie wereldklasse locaties in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staat, ESO's Very Large Telescope, 's werelds meest geavanceerde optische  telescoop en twee survey-telescopen. Vista werkt in het infrarood en is 's werelds grootste survey-telescoop. De VLT Survey Telescope is de grootste telescoop ontworpen het heelal te bestuderen in uitsluitend het zichtbare licht. ESO is de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA, het grootste astronomische project ooit. ESO is momenteel bezig een 40-meter-klasse Europese Extremely Large optische/nabij-infrarood Telescoop. deze E-ELT, wordt 's werelds grootste oog op de hemel'.

Links

Contact

Douglas Pierce-Price
ESO Public Information Officer
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6759
Email: dpiercep@eso.org

Over de Mededeling

Id:ann12029

Afbeeldingen

Awesome Universe
Awesome Universe
Alleen in het Engels