MUSE-weergave van de Orionnevel

Deze afbeelding laat zien hoe het nieuwe instrument MUSE van ESO’s Very Large Telescope een driedimensionaal beeld geeft van de Orionnevel. Voor elk deel van dit spectaculaire stervormingsgebied is het licht in zijn samenstellende kleuren ontleed, wat gedetailleerde informatie oplevert over de chemische en fysische eigenschappen van elk punt.

Tijdens de daaropvolgende analyse kan de astronoom de gegevens langslopen en verschillende weergaven van het object op verschillende golflengten bekijken, net zoals je een tv op een andere frequentie kunt afstemmen door van kanaal te veranderen.

De afbeelding is gebaseerd op een mozaïek van vele MUSE-datasets die werden verkregen kort nadat het instrument begin 2014 zijn eerste licht opving.

Voor de ‘platgeslagen’ kleurenafbeelding links zijn drie verschillende spectraalgebieden geselecteerd – aangegeven als doorsneden van de datakubus. Hoewel het resultaat indrukwekkend is, toont het slechts een klein deel van de informatie van de volledige driedimensionale MUSE-dataset.

Credit:

ESO/MUSE consortium/R. Bacon/L. Calçada

Over de afbeelding

Id:eso1407b
Taal:nl
Type:Ontwerp
Publicatiedatum:5 maart 2014 12:00
Gerelateerde berichten:eso1407
Grootte:4500 x 2813 px

Over het object

Naam:M 42, Messier 42, Orion Nebula
Type:Milky Way : Nebula : Appearance : Emission
Afstand:1400 lichtjaren

Afbeeldingstypen

Grote JPEG
785,7 KB