SPHERE onthult spiraalschijf rond nabije ster

ESO’s SPHERE, een instrument dat jaagt op planeten en geïnstalleerd is op de Very Large Telescope in Chili, heeft een ongewone structuur ontdekt rond een nabijgelegen puberale ster genaamd HD 100453.

HD 100453 is 'slechts' 350 lichtjaar van ons verwijderd en staat in het sterrenbeeld Centaur. Hij wordt omringd door een wervelende schijf van gas en stof, zichtbaar in rood en wit in deze afbeelding. Fascinerend genoeg zijn er twee zwakke spiraalarmen te zien die vanaf de schijf komen. Ze zijn waarschijnlijk gevormd door de invloed van totnogtoe onbekende planeten die zich in de schijf schuilhouden. De spiraalschijf is bijzonder symmetrisch en is zelfs één van de kleinste spiraalschijven ooit waargenomen rond een andere ster, wat een indrukwekkende demonstratie is van SPHERE’s kunnen.

SPHERE is een krachtige planeetontdekker. Het instrument stelt ons in staat om direct de buitenaardse werelden en de stofschijven waarin zij zich vormen rondom andere sterren in de Melkweg vast te leggen. SPHERE doet dit door het oogverblindende licht van de moederster te blokkeren. Dat licht bevindt zich in het midden van de afbeelding op de plek van de zwarte cirkel. Het verkennen van de omgeving rond jonge sterren zoals HD 100453 kan hints opleveren over hoe planeten en sterren vormen en zich ontwikkelen in onze Melkweg.

Credit:

K. Wagner, D. Apai (U Arizona), M. Kasper (ESO), M. Robberto (STSci)

Over de afbeelding

Id:potw1542a
Taal:nl
Type:Collage
Publicatiedatum:19 oktober 2015 10:00
Grootte:1000 x 1108 px

Over het object

Naam:HD 100453
Type:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Disk
Afstand:350 lichtjaren

Afbeeldingstypen

Grote JPEG
94,1 KB

Kleuren & filters

BandGolflengteTelescoop
Infrarood
Y
1.043 μmVery Large Telescope
SPHERE
Infrarood
J
1.245 μmVery Large Telescope
SPHERE
Infrarood
H
1.625 μmVery Large Telescope
SPHERE