Bild av XXL:s sydliga fält i röntgenstrålning

Denna bild visar XXL:s sydliga fält (även kallat XXL-S), ett av de två områden på himlen som observerades i XXL-kartläggningen.

XXL är den största kartläggningen av galaxhopar som hittills genomförts, och ger forskare den överlägset djupaste bilden av himlen i röntgenstrålning. Kartläggningen utfördes med hjälp av ESA:s röntgenteleskop i rymden, XMM-Newton. Ytterligare viktiga observationer för att mäta avstånden till galaxhoparna gjordes med hjälp av ESO:s teleskop.

Bilden skapades utifrån omkring 220 enskilda observationer med XMM-Newton. Detta motsvarar ett område på himlen som är hundra gånger större än en fullmåne (månens bredd är en halv grad på himlen) – och dessutom utforskar universum på djupet.

De röda cirklarna i den här bilden visar var galaxhopar har upptäckts i kartläggningen. Tillsammans med det andra fältet – XXL:s norra fält (XXL-N kallat) – har man upptäckt sammanlagt cirka 450 av dessa hopar i kartläggningen. En del av dessa ligger så långt bort att de syns som de var då universum bara var hälften så gammalt som det är nu.

Bilden visar också upp en del av de 12 000 galaxer i fältet vars väldigt ljusa kärnor tyder på att de härbärgerar supermassiva svarta hål.

Källa:

ESA/XMM-Newton/XXL survey consortium/(S. Snowden, L. Faccioli, F. Pacaud)

Om bilden

ID:eso1548a
Språk:sv
Typ:Kollage
Publiceringsdatum:15 december 2015 12:00
Relaterade pressmeddelanden:eso1548
Storlek:1944 x 1854 px

Om objektet

Typ:Early Universe : Galaxy : Grouping : Cluster

Bildformat

Stor jpeg
1,9 MB
Skärmstor jpeg
630,1 kB