Pressmeddelande

ESO värd för det fjärde toppmötet i Stillahavsalliansen

Fyra presidenter träffas på ESO:s observatorium i Paranal för att underteckna Stillahavsalliansavtalet

6 juni 2012

Presidenterna i Chile, Colombia, Mexiko och Peru möttes idag på ESO:s Paranalobservatorium i Atacamaöknen i Chile, och fick uppleva de världsledande teleskopen och tekniken bakom dem på ESO:s främsta observationsplats. Presidenterna samlades vid Paranal för det fjärde toppmötet i Stillahavsalliansen, där de undertecknade alliansens strukturella överenskommelse.

Idag, onsdag den 6 juni, möttes Chiles, Colombias, Mexikos och Perus presidenter Sebastián Piñera, Juan Manuel Santos, Felipe Calderón och Ollanta Humala vid ESO:s Paranalobservatorium för det fjärde toppmötet i Stillahavsalliansen. José Enrique Castillo, utrikesminister i Costa Rica och Francisco Álvarez De Soto, biträdande utrikesminister i Panama medverkade som observatörer. John Baird, utrikesminister i Kanada, Hidenori Murakami, Japans ambassadör i Chile, och Virginia Greville, Australiens ambassadör i Chile medverkade som gäster. Detta var med råge det största besöket hittills av beslutsfattare på hög nivå till något av ESO:s observatorier.

Avsikten med toppmötet var att bekräfta en strukturell överenskommelse för Stillahavsalliansen. Detta avtal bekräftar alliansen mellan de Latinamerikanska länderna.

Tidigare i dag välkomnade president Piñera sina kollegor presidenterna Calderón, Humala och Santos till toppmötet, tillsammans med ordföranden för ESO:s råd, Xavier Barcons, ESO:s generaldirektör Tim de Zeeuw, ESO:s representant i Chile, Massimo Tarenghi och föreståndaren för Paranalobservatoriet, Andreas Kaufer. President Piñera åtföljs av sin fru, Cecilia Morel, och president Calderón av sin fru Margarita Zavala.

- Det är en oerhörd ära för ESO att ta emot sådana gäster. Vi är väldigt stolta att de har valt Paranal för ett sådant viktigt toppmöte för regionen, och vi är glada att kunna presentera vårt arbete för dem, sa ESO:s generaldirektör.

Efter att avtalet har godkänts kommer presidenterna att äta lunch tillsammans i residenset på Paranal tillsammans med Spaniens kung, hans majestät Juan Carlos, som gör ett privat besök på observatoriet under sin sista dag vid ett besök i Chile.

Senare under dagen kommer ESO:s generaldirektör att ge presidenterna Piñera, Calderón och Santos en överblick av ESO. Han följs av den chilenska astronomen María Teresa Ruiz, som bland annat vunnit 1997 års Nationella priset i naturvetenskaper. Hon kommer att presentera astronomins under inför en rundtur på observatoriet.

President Piñera anlände redan igår till Paranal för att besöka observatoriet. Det är tredje gången en sittande chilensk president har besökt Paranal sedan invigningen 1999 av president Eduardo Frei Ruiz-Tagle. Observatoriet besöktes även 2004 av president Ricardo Lagos.

Efter en presentation om ESO:s arbete av generaldirektören, träffade president Piñera ESO:s personal i forskarhotellet Residencia. Senare fick han även uppleva atmosfären i kontrollrummet för världens med avancerade teleskop för synligt ljus, där han fick tillfälle att umgås med ESO:s personal samt själv göra observationer med kartläggningsteleskopet VST.

Mer information

Stillahavsalliansens mål är att främja regional integration och större tillväxt, utveckling och konkurrensmässighet mellan medlemsländerna. Dess mål är att reformvänlighet ska leda till fri rörelse för varor, tjänster, pengar och människor.

År 2012 är det 50 år sedan Europeiska sydobservatoriet (ESO) grundades. ESO är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av ett europeiskt extremt stort teleskop i 40-metersklass för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49-89-3200-6761
Mobil: +49-173-3872-621
E-post: lars@eso.org

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3143
E-post: mtarengh@eso.org

Valentina Rodríguez
ePOD Coordinator in Chile
Santiago, Chile
Tel: +562 4633123
E-post: vrodrigu@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1223 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1223sv
Namn:Paranal, Summit
Typ:Unspecified : People
Facility:Very Large Telescope

Bilder

Det fjärde toppmötet i Stillahavsalliansen (officiell bild)
Det fjärde toppmötet i Stillahavsalliansen (officiell bild)
Stillahavsalliansens fyra presidenter
Stillahavsalliansens fyra presidenter
Chiles president Sebastián Piñera och hans fru Cecilia Morel i Paranalobservatoriets kontrollrum
Chiles president Sebastián Piñera och hans fru Cecilia Morel i Paranalobservatoriets kontrollrum
Chiles president Sebastián Piñera och hans fru Cecilia Morel i Paranalobservatoriets kontrollrum
Chiles president Sebastián Piñera och hans fru Cecilia Morel i Paranalobservatoriets kontrollrum
Chiles president Sebastián Piñera i Paranalobservatoriets kontrollrum
Chiles president Sebastián Piñera i Paranalobservatoriets kontrollrum
Presidents of Chile, Colombia, and Mexico with representatives of ESO inside the VLT
Presidents of Chile, Colombia, and Mexico with representatives of ESO inside the VLT
text på engelska
Stillahavsalliansens fjärde toppmöte (logotyp)
Stillahavsalliansens fjärde toppmöte (logotyp)